Жито със сушени плодове

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Телесният пост заедно с духовния образуват истинският пост.

Според църковния Устав по време на пост се забранява блажна храна — месо и млечни продукти; само в някои постни дни, се разрешава риба, а в дните на строг пост не се позволява не само риба, но и никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна мазнина.

В Страстната седмица до събота включително и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио)

На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели – само хляб и вода.

„Следвай ме” ви предлага една подходяща рецепта за тази седмица.

Жито със сушени плодове

Продукти:

250 гр. пшеница, щипка сол, сушени сливи, стафиди, сушени фурми, канела, орехи, литър и половина вода.

Изброените плодове могат да бъдат заменени с други или да сложете такива каквито имате.

Приготвяне:

Прегледайте пшеницата за евентуално пропуснати камъчета или нещо друго. Измийте я добре няколко пъти. Сложете в дълбока тенджера пшеницата и налейте водата. Сложете на котлона и го включете на максимална температура. Щом житото заври, намалете котлона на миниум. Оставете да къкри 30 минути и добавете солта. Разбъркайте и оставете да къкри докато напълно пшеницата се свари.

Когато житото е готово, отместете от котлона. Добавяте сушените плодове, които предварително нарежете на дребно (аз предварително ги накисвам във млака вода). Стафидите оставете цели. Подсладете по ваш вкус. Прибавете 1/2 чаена лъжичка канела.

По желание добавете захар или мед.

Снимки: Авторката

Всичко за доброто настроение на вашата трапеза в магазини АВАНТИ, виж ТУК.

Exit mobile version