14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Жълт и оранжев код за силен сняг

Опасни пътувания в четвъртък н Западна и Южна България, автомобилите да са подготвени за зимни условия

Жълт и оранжев код за силен сняг обявяват метеоролозите в 12 области в страната.

Шофьорите, на които в четвъртък им предстои пътуване в Западна и Южна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Очаква се понижение на температурите и валежи от сняг. В областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян е обявен оранжев код за интензивни валежи с образуване на снежна покривка между 20 и 35 см. Метеоролозите са определили жълт предупредителен код за опасно време и валежи от сняг в областите – Монтана, Враца, Ловеч, София, Софийска, Перник, Кюстендил и Кърджали. В Хасково има предупреждения за значителни валежи от дъжд.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

В четвъртък от юг-югозапад ще започнат валежи и до вечерта ще обхванат по-голямата част от страната – в Западна и Централна България ще вали предимно сняг, на изток – дъжд. В Рило-Родопската област ще има значителни количества, ще се натрупва снежна покривка, а в Източните Родопи са възможни поледици. От изток-североизточен вятърът ще започне да се обръща от запад-северозапад, слаб и умерен.

На 26 януари в четири области е обявен оранжев код за валежи от сняг с образуване на снежна покривка до 30-35 cm. По-интензивни ще са снеговалежите след обяд и през нощта срещу петък. Областите, за които е в сила предупреждението за опасно време са Благоевград, Смолян, Пазарджик и Пловдив.

За девет области е в сила жълт код за потенциално опасно време. Ще има интензивни снеговалежи, в южните райони, ще се образува снежна покривка до 10 cm в областите Монтана, Враца, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил. За област Хасково жълтият код е за значителни валежи, предимно от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу петък. Очаквани количества – до 30-35 mm. В област Кърджали е обявен жълт код за значителни по количество валежи от дъжд и сняг (сумарно до около 30 mm), в западната част от областта – от сняг и образуване на снежна покривка до 10-15 cm

В петък ще вали в цялата страна – и дъжд, и сняг, а на места в Източните Родопи и Североизточна България сумарните количества ще са значителни. Остават и условията за поледици. Вятърът ще е до умерен, предимно от северната четвърт.

В събота сняг ще вали на много места в Северна България, в западните райони покрай Дунав – дъжд и сняг, а в Югоизточна България – дъжд. В югозападната част от страната слаб сняг ще превали само в планините; ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът от северозапад ще се усили.

В неделя в Дунавската равнина ще остане ветровито. Облачността ще е променлива, над Северна България по-често значителна, ще превалява слаб сняг.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles