-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Жълт код за високи температури е в сила за 16 области

Двама колабирали в Монтана заради жегата

Жълт код за високи температури е в сила за 16 области на страната, сочи справка на сайта на НИМХ. Предупреждението за високи температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. В тези области времето ще бъде горещо с максимални температури над 35 градуса. Възможни са здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Двама души колабираха в Монтана. В предходните дни други четирима припаднаха в следствия на горещините.

Столичната община започна да раздаване на минерална вода в четири пункта – на площада при храма „Св. Неделя”, на пл. „Орлов мост“ при езерото „Ариана”, на пилоните на Националния дворец на културата и на пл. „Славейков“.

През последните години значително се увеличиха дните с високи и екстремно високи температури, съобщиха от РЗИ-Пазарджик. Според здравните експерти за топлинни вълни говорим, ако в два поредни дни температурите са над 30 градуса и прогнозата за третия ден е също такава. Летните жеги в града могат да се окажат изтощителни за човешкия организъм. За да предпазим здравето си през дните с високи температури експертите от РЗИ-Пазарджик съветват да се пазим от горещините като се преместим се в най-хладната стая, особено през нощта. Ако не е възможно да се поддържа хладна температура в дома, да прекарваме 2-3 часа от деня на хладно (например в обществена климатизирана сграда). Да избягваме да излизаме навън в най-горещите часове на деня. Избягвайте изморителна физическа активност. Ако ви предстои такава – свършете я в най-хладната част на деня, която обикновено е сутрин между 4.00 и 7.00 часа. Стойте на сянка. Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил, съветват още от РЗИ.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles