20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Жълт код за жега в 21 области

В останалите 7 има предупреждение за гръмотевични бури

В 21 области е обявен жълт код за високи температури, в останалите 7 има предупреждение за гръмотевични бури. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна се очаква горещо време с максимални температури 32°-37° С.

Жълт код за гръмотевични бури, краткотрайни валежи и вероятност за градушки, е в сила за областите София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен източен вятър. Максимални температури 29-32°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до края на денонощието на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра – около 18°.

В началото на новата седмица въздушната маса над страната ще бъде неустойчива – ще има и слънчеви часове, но и развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи с гръмотевици, ще има условия и за градушки. В понеделник явленията ще са главно над Западна България, във вторник – на повече места в Западна и Северна България, в сряда – над източните райони. В понеделник вятърът ще е от изток-югоизток, предимно слаб; във вторник в Западна и Централна България ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили до умерен, в източните райони ще стане север-североизточен; ще запази посоката си и в сряда, но в по-голямата част от страната ще бъде умерен. Максималните температури в понеделник в повечето места ще са между 30° и 35°, през следващите дни ще продължат да се понижават с градус-два на ден.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles