10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Загуба на тегло подсказва за рак на гърдата

  • Възпаление отключва карцинома на дебелото черво.
  • Алкохолът и недоспиването увеличават риска от болестта.

Ракът на гърдата и на дебелото черво са с най-голяма честота в България. Безпричинното отслабване не всякога е повод за радост. То може да бъде в резултат на развито такова заболяване, предупредиха онколози.

Туморът в млечната жлеза е най-честото срещаното злокачествено заболявание сред жените – 25% от всички злокачествени новообразувания, поясни д-р Далал Ал Зайат от Университетската специализирана болница по онкология в столицата.

Напипване на „бучка“ в млечната жлеза, болки в гърдата, секреция от зърното и кожни промени в областта на зърното или ареолата са основните клинични симптоми, насочващи пациентката към лекаря.

По – рядко се наблюдава увеличаване на размерите на млечната жлеза и зачервяване на кожата.

Когато обаче кожата заприличва на портокалова означава, че заболяването е напреднато. Увеличените лимфни възли, кървенето и загубата на тегло са късни симптоми, твърди д-р Ал Зайат.

Онколозите са категорични, че редовната профилактика е гаранция за по-успешното лечение на заболяването. Тя може да се осъществява периодично с опипване на гърдата от самата жена. Този тип самоизследване трябва да започне след 20 – годишна възраст. То трябва да се прави всеки месец 3-тия до 5-тия ден след менструацията.

За дамите над 40 години Националната здравноосигурителна каса предвижда профилактични прегледи при мамолог- онколог всяка година. При съмнения специалистът насочва пациентката към най-подходящия в случая диагностичен метод, каквито са като ехографията и мамографията.

Жените над 60 години са с по-висок риск да развият заболяването. Рискови фактори са фамилната обремененост, късното раждане, ранната менструация преди 12-годишна възраст, както и късна менопауза над 55 години. Опасност създава приемането на хормонални препарати повече от 5 години, хапчета „антибебе“, затлъстяването, алкохола, тютюнопушенето и недоспиването, а също й йонизиращата радиация, обездвижеността и стресът.

За предпазване от рак на гърдата д-р Ал Зайат препоръчва намаляване на мазните храни, тъй като колкото по-тежки са те, толкова повече естроген се синтезира в организма. Соевата диета част от профилактиката. Този продукт съдържа фитоестрогени и други биологично активни субстанции,който блокират усвояването на естрогените. Храненето с повече плодове и зеленчуци, както и спортът са препоръчителни.

Ракът на дебелото черво, включително и на ректума е една от най-високите злокачествени заболявания в България, показват данни на Националния раков регистър.

По данни на СЗО и регистъра за 2018 г, заболеваемостта от карцином на колона и ректума в България у нас е 28,5/100000 население, казва д-р Ева Диманова от Специализираната болница по онкология в София. Липсата на адекватна първична и вторична профилактика водят до откриване на заболяването в напреднал стадий и лоши резултати на преживяемост. Според последните данни от НРР, не повече от 40% от пациентите се откриват в ранен (първи и втори) стадий, допълва тя.

Повечето колоректални карциноми произлизат от аденоми, които с времето претърпяват злокачествена промяна. Това отнема около десет години.

По думите на д-р Диманова този голям „времеви прозорец“ позволява ранно откриване на предраковите състояния и карцинома, ако човек си прави редовно профилактични прегледи.

Основни рискови фактори са наднорменото тегло и обездвижването. До тумори на дебелото черво води още нерационалното хранене – прекомерна употреба на червени меса и черен дроб, колбаси и ограничена консумация на плодове и зеленчуци. Обработката на месото при високи температури (пържене, гриловане, опушване), поради образуване на мутагенни пиролизни продукти създава подходящи условия за карценома. Рисков фактор е и недостатъчния прием на селен, витамин D и калций. Картината се усложнява и от тютюнопушенето и честата консумация на алкохол.

Честотата на заболяването нараства значително след 50 -годишна възраст. Затова лекарите препоръчват прегледи на всеки две години след тази възраст. Предпоставки са още полипи, хронични възпалителни чревни заболявания, болест на Крон, Улцерозен колит и фамилна обремененост.

При обременена фамилна анамнеза, рискът нараства на 6% при един родственик от първа линия, ако той е над и на 10 на сто, ако той е под 45 години, фекален тест на всеки три години и пълна колоноскопия на 10 години.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles