-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Задушена риба хек с лук в сметана

Рибата, независимо дали е морска или речна, е ценна със съдържащите се в нея омега-3 мастните киселини. Смята се, че редовната й консумация може да намали риска от развитието на рак и сърдечносъдови заболявания, както и на намали  депресията до 25 процента.  Смята се, че омега-3 мастните киселини помагат за регулирането на възпалителния цикъл на тялото чрез различни механизми. Предполага се, че редовната консумация на риба може да бъде от полза за намаляване симптомите на болезнени състояния като артрит, простатит и цистит. Хубава кожа до старини, че и след това имат хората, които често хапват този продукт.  

„Следвай ме” ви предлага една вкусна и лесна рецепта за приготвяне – хек с лук в сметанов сос.

Продукти: риба хек – 6 парчета, кромид лук – 2 глави, сол – на вкус, черен пипер – на вкус, дафинов лист – 1 брой, вода – 1 водна чаша, сметана – 200 г, чесън – 3 скилидки, червено чушле люто (може и без него) – 0,5 брой, брашно – 1 супена лъжица, олио за запържване.

Приготвяне: Рибата се изчиства, измива и подсушава. Посолява се и се опиперва. Лукът се нарязва на полукръгчета, запържва се до полупрозрачост. Изсипва се в чиния. Хекът се панира, потопен  в брашното и запържен в нагорещено олио до придобиване на златист цвят.

Сосът се приготвя, като сметаната се разбърква с брашното,  водата, ситно нарязаното чушле, ситно нарязания чесън и дафиновият лист. Рибата се залива с него, добавя се пърженият лук. Задушава се в похлупен съд във фурната около четвърт час.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles