13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Задушено пиле с домати по унгарски

Пилешкото и кокошето месо е широко застъпено в унгарската кухня. За разлика от българската, в която птичето не се смята за добра храна, поднасяна на гости, в Средна Европа то е  блюдо, което присъства на празничната трапеза. Излишно е да се припомнят добре познатите ползи от него. Основната обаче не можем да премълчим, то е леко и подходящо за хора със затлъстяване, диабетици и хипертоници.

„Следвай ме” ви предлага рецептата на пилешко (кокоше) месо, задушено и приготвено с домати, чушки и лук. Подходящите напитки за него са вино – червено или бяло, както и бира. Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте къде са те – ТУК и ТУК.

Продукти: кокошка или пиле – 1 брой, кромид лук – 3 глави, домати – 3 – 5 броя, чушки – 2 броя, чесън – 4-5 скилидки, червен пипер – ½  чаена лъжица, магданоз – 1 малка връзка, олио или зехтин – 3-5 супени лъжици, сол – на вкус, лют млян червен пипер – на вкус.

Приготвяне: Лукът се нарязва на филийки, запържва се в тиган с 4 супени лъжици олио до златист цвят. Накрая се посолява и се разбърква. Лукът се изсипва в друг съд и в тигана се запържват едро нарязани парчета от птичето месо. Запържват се от двете страни до получаване на коричка.

Доматите се заливат за 5 минути с кипяща вода. След това се обелват и се нарязват на кубчета. В тигана (дълбок съд) се слагат доматите, лукът и месото.Може да се добави от половин до една чаша водна вода. Похлупва се и се задушава в продължение на 30 минути.

През това време чушките се пекат на котлон и се обелват. Нарязват се на тънки ивички. След половин час добавяме чушките към месото с лука и доматите в тенджерата. Посоляваме на вкус. Ако доматите са много кисели, се сипва малко захар. Добавят се още скълцаният чесън и смляния магданоз. Изключваме котлона и оставяме да къкри.

Така задушеното птиче месо може да се гарнира при понасянето с варен бял орис, задушени или сварени картофи.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles