27.6 C
София
сряда, юни 26, 2024
spot_img

Заловиха украински обирджия

Задигнал е много пари, злато и уиски от апартамент в Бургас, полицаи спасиха спестяванията на мъж от измамници

Украинец открадна голяма сума пари, скъпи вещи, злато и уиски с колекционерска стойност от апартамент в Бургас, съобщиха от МВР. Крадецът, който е криминално проявен, е задържан. Обирът е извършен на 14 юни от апартамент в блок 35 в кв. „Изгрев“, който е обитаван от 58-годишен мъж.

Взети са 4 000 лева, 4 500 евро, златни накити, три чифта дамски слънчеви очила, четири маркови ръчни часовника и две бутилки с уиски с колекционерска стойност. Крадецът е украински гражданин на 45 години, който е влязъл в България на 5 декември 2023 г. през ГКПП „Кардам“. Задигнатите от него вещи са намерени, той е задържан за 72 часа.

В София пък, криминалити от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) спасиха спестяванията на възрастен мъж, дал 36 000 лв. на телефонни измамници. Вчера в ранния следобед той е потърсил помощ в Девето районно управление. Човекът обяснил как същия ден получил обаждане по телефона от непознат, представил се за разследващ полицай. По време на разговора мнимият полицай го убедил да помогне в акцията за залавяне на измамници. Последвало и изискването да предостави наличните си средства, които впоследствие ще му бъдат възстановени. Човекът се съгласил и изпълнявайки нареждането, хвърлил през терасата на апартамента си кутия с 36 хиляди лева. Час по-късно той осъзнал, че е станал поредна жертва на измамна схема. Веднага стартиралите оперативните действия, в резултат на които криминалистите установили и задържали двама участници в престъплението – на 20 и 21 години. В рамките на разследването се изясняват и данни за участието на единия от арестуваните към аналогично престъпление за над 25 хиляди лева, извършено миналата седмица, както и съпричастността на двамата към извършена измама от началото на годината за над 250 хиляди лева.

По случая е образувано досъдебно производство, работата по документиране на престъпната дейност на задържаните продължава под надзора на Софийската районна прокуратура.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles