11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Запечатаха офисите на „Беса Транс“ в Северна Македония

От изявление на министъра на транспорт на Северна Македония, Бочварски, научаваме че превозвачът „Беса Транс“ е имал два лиценза за работа. Единият е лиценз за безплатен превоз на пътници в международен трафик , за който е взето решение за отнемане поради злоупотреба, а втория лиценз е за вътрешен превоз на пътници в държавата, който е изтекъл през октомври 2021 г., тоест е невалиден.

Лицензите се отнасят за юридическо лице „Беса транс БТБ“ като фирма, а не за превозни средства на компанията.

По отношение на притежаването  лицензи за автобуси за безплатен превоз на пътници в международен трафик, превозвачът „Беса Транс БТБ” разполагал с лицензи за четири автобуса.

Съгласно Закона за автомобилните превози, чл.11, ал.1, превозвачът може да започне превоз на пътници във вътрешния и международния автомобилен трафик след получаване на лиценз за дружеството и удостоверение за лиценз за МПС. Превозвачът нито е отчел, нито е поискал от Министерството на транспорта и съобщенията извадка от лиценза за изгорелия автобус и затова не е регистриран в единната база данни.

При преминаване на границата превозвачът „Беса Транс БТБ“ показва лиценз с номер 22679, които фигурира в електронната система на Митническата администрация и е използвана за опожарения автобус, напускащ страната. Този документ за лиценз обаче принадлежал на друго превозно средство, с други регистрационни номера, също собственост на превозвача „Беса Транс БТБ“. Превозвачът е злоупотребявал с книжка на друго МПС, а по друг повод е показал лиценза на фирмата и по този начин съзнателно е нарушил разпоредбите на Закона за автомобилните превози на Република Северна Македония. Министерството на транспорта и съобщенията е отнело лиценза за експлоатация на превозвача „Беса Транс БТБ“ по искане на прокуратурата. Министерството на транспорта вече е представило пълната документация за същия превозвач и в последващ период ще действа според исканията и нуждите на прокуратурата.

Днес около 16.00 часа българско време полицията в Северна Македония е запечатала офисите, след като следователите и инспекторите не са успели да се свържат със собствениците на компанията. От държавния инспекторат по транспорт посочиха, че вече трети ден никой не е отговарял на посочените от компанията телефони.

По последна информация македонската полиция е влязла в офиса на „Беса Транс“. Предстои претърсване и разглеждане на документите на фирмата

Припомняме, при тежката катастрофа на 23 ноември загинаха 45 души,  а други 7 бяха ранени.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles