19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Започват валежи в Западна, а от понеделник и в Източна България

Днес е обявен жълт код в София за силен вятър

Днес след временното разкъсване и намаление на облачността, още преди обяд от запад тя отново ще започне да се увеличава.  В София е обявен жълт код за силен вятър.

След обяд ще започнат и валежи, отначало в Западна България, а през нощта срещу понеделник ще завали и в Източна. По-значителни количества се очакват в югозападните райони. Ще продължи да духа юг-югозападен вятър, в Източна България и северно от планините умерен и силен. Ще бъде значително по-топло от обичайното с максимални температури между 13°С и 18°С, в отделни райони на Предбалкана и по-високи. По-ниски, до 9-10°С ще останат само в крайните западни райони на Дунавската равнина, където ще е почти тихо, през по-голямата част от деня и с мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове облачността ще се увеличи и през нощта срещу понеделник ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°С-18°С. Температурата на морската вода е 12°С. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще духа силен и бурен югозападен вятър. Ще бъде облачно, главно след обяд с валеж от дъжд, над 1800-2000 метра от сняг, но през нощта срещу понеделник границата между дъжда и снега ще започне да се понижава. Максимална температура на 1200 метра – около 10°С, на 2000 метра – около 3°С.

Утре след обяд ще започнат и валежи, първоначално в Западна България, а през нощта срещу понеделник и в Източна

Утре, 23 декември (понеделник, в 6 часа и 19 мин. започва астрономическата зима. През нощта ще бъде предимно облачно, но от запад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Само на отделни места ще превали слабо. Ще духа юг-югозападен вятър и минималните температури ще са високи, преобладаващите ще бъдат между 6°С и 11°С. Утре след временното разкъсване и намаление на облачността, още преди обяд от запад тя отново ще започне да се увеличава. След обяд ще започнат и валежи, първоначално в Западна България, а през нощта срещу понеделник и в Източна. По-значителни количества се очакват в югозападните райони. Ще продължи да духа юг-югозападен вятър, в Източна България и северно от планините умерен и силен и ще бъде значително по-топло от обичайното. Максималните температури ще бъдат между 13°С и 18°С, в отделни райони и по-високи. По-ниски до 9-10°С ще останат само в крайните западни райони на Дунавската равнина, където ще е почти тихо, през по-голямата част от деня и с мъгла. Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за месеца и през деня ще продължи да се понижава. Над Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове облачността ще се увеличи и през нощта срещу понеделник ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°С-18°С. Температурата на морската вода е 12°С. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще духа силен и бурен югозападен вятър. Ще бъде облачно, главно след обяд с валеж от дъжд, над 1800-2000 метра от сняг, но през нощта срещу понеделник границата между дъжда и снега ще започне да се понижава. Максимална температура на 1200 метра – около 10°С, на 2000 метра – около 3°С.

През първата половина от следващата седмица времето ще бъде доста динамично. Още в началото от запад-северозапад, с умерен, в Дунавската равнина временно силен вятър, ще започне да нахлува сравнително студен въздух. Температурите ще са с много малък денонощен ход и постепенно ще се понижават. В понеделник сутринта все още в много райони, главно в Източна България, ще вали дъжд, а в котловинните полета на Западна и в западната част на Предбалкана, с понижението на температурите, по-късно през деня в понеделник, ще превали сняг. Във вторник и сряда ще бъде ветровито и сравнително студено. Само на отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, в планините и планинските райони – от сняг. Минималните температури ще бъдат предимно между 0° С и 5° С, максимални – между 4° С и 9° С.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles