10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Започва Петровият пост, една седмица е

Започва Петровият пост. Началото му е от понеденик, 24 юни. Всяка година времетраенето му е различно, тъй като е в зависимост от датата на Възкресението Христово. Празникът е почитан не само от православните християни, но и от католиците.

Сегашните са само една седмица, наричат ги още Апостолски. Има обаче години, през които Великден се пада по църковния календар в дните между 5 и 8 май. В такива случаи пости не се правят.

Петровите пости напомнят за гоненията и страданията на първите християни, но не са от най-строгите. Това е времето, през което ние трябва отново да си спомним за делата на светите апостоли Петър и Павел и да им отдадем своята почит. С изключение на сряда и петък е разрешена консумацията на риба. Това важи и за всички безгръбначни животни каквито са октоподите, охлювите и мидите. Забранена е консумацията на всички останали блажни храни, като най-строги трябва да са постите в деня, предхождащ Петровден. И тук отново има изключение. Ако този ден е през уикенда, можете спокойно да се насладите на чаша вино или да добавите към любимото си постно ястие и олио.

Целта на тези пости, както и на всички останали пости, не е да доведе човешкия организъм до изтощение, а да направи човек по-скромен в отдаването на телесното, да направи той малка жертва. Затова е редно, ако някой има любими ястия или питиета, както и навици, доставящи му удоволствие, да се въздържа от тях. Независимо, че християните се молят всеки ден, дните на говеене са за по-усърдни молитви, покайване, изповядване на греховете и, разбира се, приемане на Светото Причастие.

Ограничаването от храни няма стойността на поста, то е само обикновен хранителен режим, който не принася никаква полза на душата. Нещо повече, той може да се превърне в греха на гордостта, ако се демонстрира отказът от консумация на определени храни.

„Следвай ме” пожелава спасителни пости на всички, които ги предприемат!

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles