9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Започва фестивал на котленските килими

Сн.: Момент от фестивала през 2018 г.

Фото: Sofiapress

Поредното издание на фестивала на етносите, багрите и котленските килими ще се състои в Котел в края на месеца, съобщиха от общината в град Котел. По традиция той ще бъде в парк „Изворите“ и ще бъде съпътстван, освен от занаяти, и от изложби, демонстрации на ритуали, кулинария, музика  танци, както и от изложение на ръчно изработени котленски килими. Ще бъде показано и как се тъче на прав стан и как се боядисва вълна но стари технологии.

Откриването на Фестивала ще бъде на 28 юни от 19.00 ч. с концерт на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, Цветелина Христова и Деси Добрева.  Вторият ден ще започне със Занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна. От 11.00 часа ще отворят врати импровизираните „Села на етносите“, в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси ще демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи. Свои изпълнения ще представят самодейни състави от гостуващи и местни читалища. През целия ден ще има концерти на рок група „Крос“, ансамбъл „Българе“, рок група „Сигнал“ и други.

В рамките на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България „Родолюбие“.

Идеята на фестивала е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло. Близо 14 000 души са посетили празника през 2018 година.

Следвай ме – Изработка

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles