14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Започна Великата Четиридесетница

Започна Великата Четиридесетница за Православната Църква, както още се нарича Великия пост, по броя на 40 дни, които обхваща той.

За ограниченията от храни от животински произход са наясно мнозина, но той не се ограничава само с това. Напротив, веганският режим на хранене е само външната, спомагателната страна. Неговата същност е много по-дълбока и тя се изразява с повече молитвеност, благотворителност, смирение и покайно настроение.

Ето какво казват за поста светите отци:

„Истинският пост е въздържане от грехове.” (Св. Йоан Златоуст)

„Честта на поста се корени не във въздържанието от храна, но в отдалечаването от греха. Онзи, който ограничава поста само до въздържанието от храна, такъв повече го безчести… Нека постят не само устата, но и зрението, и слухът, и нозете, и ръцете -всички членове на тялото ни… Нека пости и слухът, а постът на слуха е в това да не приемаме злословия и клевети.” (Св. Йоан Златоуст)

„На постещия приляга да бъде спокоен, тих, кротък, смирен, презиращ славата на земния живот”. (Св. Йоан Златоуст)

„Ако постите, не се гордейте с това; ако се възгордявате от това, по-добре яжте месо”. (Преп. Исидор Пелусиотски)

„Законът  на  постничеството  е:  пребивавай  в  Бог  с  ума  и сърцето  си  с  откъсване  от  всичко,  отсичайки  всяко самоугаждане   не  само  в  телесното,  но  и  в  духовното,  като вършиш всичко за Божия слава и за благо на ближните, и носиш охотно и с любов постническите трудове и лишения в храната,  съня,  почивката,  в  утешенията  на  взаимното общуване”. (Св. Теофан Затворник)

“Постът не е цел, а средство. По-добре е в това отноошение да не се обвързвате с неизменно правило, като с окови, а кога така, кога иначе, само че без отстъпки и самосъжаление, но и без жестокост, довеждаща до изтощение”. (Св. Теофан Затворник)

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles