13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Започна ремонтът на храма в Крушовица със спонсорството на АЕЦ “Козлодуй”

От: Наташа Войкина, Враца

Снимки: Личен архив и Илия Илиевски

Навръх рожденния си ден Илия Илиевски – кмет на село Крушовица, Врачанска епархия, получи най-хубавия подарък, който би могъл да си пожелае от години. Започна дългоочакваният ремонт на покрива на  православния храм “Света Троица”, за който той и неговите съселяни водят борба от години  (виж ТУК). 

Бизнесменът Николай Николов от село Правец

Точно на Петдесетница – храмовия празник  на църквата, митрополит Григорий потвърди за “Следвай ме”, че Атомната централа е превела на Врачанска митрополия обещаните 40 хиляди лева и е подписан договор с избрана от дарителя фирма, на която е преведена авансова сума в размер на 20 хиляди лева.

”Общинският съвет в Мизия уважи моята докладна записка и полагащата ни се за капиталови разходи сума в размер на близо 25 хиляди лева, която  ще бъде използвана също за ремонтни дейности на храма. Тя ще ни е необходима за укрепване основите му и за направата на стоманобетонен пояс на оградата на църквата. Имаме уверението и на бизнесмена Николай Николов от село Правец, че ще финансира изцяло направата на църковната ограда”, разказа кметът  Илия Илиевски.

Вярващите почистиха двора на храма

Организирано бе и почистване на църковния двор, в което се включиха с радост  млади и стари.

Очаква се до началото на есента ремонтът да бъде завършен и храмът да бъде преосветен. След това ще се търсят средства за реставриране на силно увредените от теча от купола стенописи. Иконите са прибрани отдавна в кметския кабинет и читалището на селото, за да бъдат съхранени от неблагоприятните условия, настъпили  със срутването на купола след некачествен ремонт.

В почитването се включиха много вярващи от селото

Миналата година кметството получи  в дарение  няколко нови икони от добри и вярващи люде, като се надява да посрещне преосвещаването на храма с още нови творби и църковна утвар.

Голяма роля за лобирането на дарените от АЕЦ “ Козлодуй” средства има  лидера на БСП Корнелия Нинова,която е взела присърце болката на хората в родното  й място.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles