11.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Заработи единственият в страната кибернож

Заработи единственият в страната кибернож. Първите пациенти вече преминаха успешно лъчелечение с него. Система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray се намира в Клиниката по лъчелечение на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, съобщи нейният началник д-р Мария Влайкова.

Тя припомни, че с модерния апарат се третират пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката (назофаринкс), пириформения синус, окото и неговите придатъци (ретина, хориоидея, орбита), главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система – хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костен череп. От месец юли с киберножа ще бъдат лекувани и пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб, като за целта ще се използва програмата SpineTracking. Тя позволява постоянно проследяване по време на облъчването. Предстои с новата апаратура да започне и терапията на засегнати от тумори на костите на таза.

С въвеждането в експлоатация на CyberKnife изчезва необходимостта пациентите да се препращат към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им. Убедени сме, че благодарение на новата роботизирана стереотактична система за радиохирургия ще допринесем за по-бързото и по-ефикасно лечение и значително ще подобрим лъчелечебните възможности за онкоболните пациенти в страната, каза д-р Влайкова.

Киберножът представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани поради рязкото спадане на дозния градиент. Планира се с 4D компютър-томограф – симулатор, като се извършва fusion с: ЯМР, стари образи от СТ или ПЕТ – СТ. Затова е добре, при възможност, на пациентите да се направят всички необходими образн4 изследвания, допълни д-р Влайкова.

Киберножът в Университетската болница „Свети Георги“ е единственият на територията на страната. Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека – КП №252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож“. Това означава, че за здравноосигурените пациенти лечението е напълно безплатно.

Апаратът е разположен в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“, на бул. „Васил Априлов” 15A, в специално построена за целта и напълно оборудвана сграда, разположена срещу старата сграда на Клиниката по лъчелечение. Приемането на документите се извършва след предварителна уговорка на телефони: 032 602 330 и 0887 705 636, а разглеждането им става в рамките на една седмица. При одобрение ще се назначат дата и час за изследване, за които пациентите ще бъдат информирани на посочен от тях телефон.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles