10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Заразата от морбили в Разлог тръгнала от болницата

4 деца са инфектирани от болно хлапе в педиатрията

Заразата от морбили в болницата в Разлог е пламнала от дете със заболяването, настанено в педиатричното отделение там. От него са се инфектирали други четири, които вече са преместени в Инфекциозното отделение на Университетската болница „Света Анна“ в София. Това каза на специален брифинг завеждащият отделението д-р Петър Петров. Малките пациенти не са имунизирани, защото са били с родителите си в чужбина и са на възраст до 2 годинки, допълни д-р Петров.

По думите му лечението ще продължи поне пет дни. След това те ще останат в университетската болница за наблюдение и ще бъдат имунизирани.

Лекарят поясни, че инфекцията е тръгнала в педиатричното отделение в Разлог от дете, което проявявало симптомите на грип, които са много сходни с първоначалните признаци на ситната шарка (морбили). Те са висока температура, отпадналост, втрисания.

Оказва се, че в цялата Благоевградска област няма детско инфекциозно отделение. Има само едно в областния град, но то е за възрастни.

Лекари наблюдават други 145 човека, за които имат съмнения, че може да са се заразили. Медиатори обикалят ромските махали и разпитват хората дали са им поставяни имунизации, както и на децата им.

Морбили е тежка шарка, която разрушава имунната система. Най-тежкият изход от нея е менингоенцефалит. Сама по себе си тя не е смъртоносна, но разгражда имунитета и прави организма за животозастрашаващи инфекции, предупреди д-р Петър Петров.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles