11.5 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Заразените с Covid-19 станаха 242-ма

Новооткритите случаи за денонощие са  22

242-ма станаха заразените с коронвируса у нас, новоотритите случаи са 22. Това съобщи ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния кризисен щаб и на военно-медицинска академия по време на следобедния брифинг.

Най-много са новооткритите случаи в София – общо 16. Другите новоотрити са 1 в Плевен, 2-ма в Пловдив,  1 в Сливен, 2-ма в Благоевград и един нов случай в Плевен. Добрата новина е, че вече имаме  четирима оздравели, каза ген.-майор проф. Мутафчийски.

Пациентите от болница „Софиямед” са изписани с рентгенологични данни за отшумяваща пневномия, но неотшумяла напълно. Те продължават да кашлят, но от три дни нямат температура.

По думите му, напълно закономерно е да няма наличие на вирус, но последиците да ги има дълго време след изписването.

Състоянието на тези в „Пирогов” е стабилно, но все още тежко, допълни той.

 „Направихме предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни“, съобщи генерал Мутафчийски.

83% от инфектираните с Covid-19 са на възраст до 60 години. Разпределението на възрастовите групи е: до 19 години – 7%, от 20 до 29 години – 16 %, от 30 до 29 години – 15%, от 40 до 49 години – 29%, от 50 до 59 години – 16%, от 60 до 69 години – 10%, от 70 до 79 години – 7 на сто. По света за деня са регистрирани нови 100 000 случая.

По думите му взетите мерки в България дават много добър резултат.

Първите случаи на коронавируса бяха регистрирани по едно и също време в Белгия и у нас. Там обаче го дадоха доста лежерно, сега там кривата към покачване върви силно нагоре, докато при нас е много по-слаба, каза ген.-майор проф. Мутафчийски и, за да онагледи показа графика.

Пътуващите с влак се проверяват каква е причината за пътуването им, стана ясно още по време на брифинга. 

Шефът на Оперативния щаб бе категоричен, че специализираната носилка, с която Военно-медицинска академия се снабди преди няколо години за транспортиране на евентуални пациенти с ебола, не е необходмо да бъде ползвана за пациенти с коронавирус Covid-19, тъй като той не е от такава степен заразност.

Ген.-майор проф. Мутафчийски припомни, че първата проба при хора под карантира се взима на 21-я ден, втората на 24-я час. Ако  двете покажат неналичие на вируса, човекът се смята за здрав.

Шефът на щаба отново посочи, че бързите тестове не са надеждни и по тази причина, според него, не е редно да се дават пари, за да се прави скрининг с тях, тъй като средствата трябва да се пестят за по-съществени неща във връзка с новия коронавирус.

Той посочи, че според математическия модел, ако така вървим, в края на месец май, ще се намираме в по-лека ситуация, тъй като засегнатите от Covid-19 ще бъдт по-малко и в обществото ще е изграден имунитет.

Мутафчийски посочи, че математическият модел, по който се работи, допуска, че се откриват  само двама души от 11 заразени.

Той подчерта, че според Световната здравна организация вече не бива да се говори за „социално” дистанциране, тъй като човекът е социално същество, а  „физическо” дистанциране.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles