26.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Затвор за секс извън семейството в Индонезия

Това наказание залегна в закон по решение на парламента на страната, правозащитни организации протестират

Парламентът на Индонезия одобри закон, който забранява секса извън брака, което според критиците е огромно отстъпление от правата в най-многолюдната мюсюлманска страна в света, предаде АФП.

След като новият наказателен кодекс беше одобрен от всички девет партии в рамките на мащабна промяна на правния кодекс, заместник-председателят на парламента Суфми Даско Ахмад удари с чукчето в знак на одобрение на текста и извика „законно“.

Преразглеждането на индонезийския наказателен кодекс, който датира от холандската колониална епоха, се обсъжда от десетилетия.

Закон: В Испания секс може да се прави вече само след съгласие от партньора

Групи за защита на правата на човека протестираха срещу измененията, като осъдиха потъпкването на гражданските свободи и политическите свободи, както и промяната към фундаментализъм в Индонезия с мюсюлманско мнозинство, където секуларизмът е залегнал в конституцията.

„Опитахме се да направим всичко възможно, за да се съобразим с важните въпроси и различните мнения, които бяха обсъждани. Време е обаче да вземем историческо решение относно изменението на наказателния кодекс и да оставим колониалния наказателен кодекс, който наследихме“, заяви пред парламента Ясонна Лаоли, министър на правосъдието и правата на човека.

Разпоредба в текста, който все още предстои да бъде подписан от президента, гласи, че новият наказателен кодекс ще започне да се прилага след три години.

Някои от най-спорните членове в новоприетия кодекс криминализират извънбрачния секс, както и съвместното съжителство на двойки без брак.

Според текста незаконното съжителство ще се наказва с максимална присъда от 6 месеца затвор, а извънбрачният секс ще се наказва с една година затвор.

Съществуват и опасения, че тези правила могат да окажат сериозно въздействие върху общността на ЛГБТК в Индонезия, където еднополовите бракове са незаконни.

Говорителят на екипа за разпространение на законопроекта за Наказателния кодекс към Министерството на правото и правата на човека Алберт Ариес защити измененията преди гласуването и заяви, че законът ще защити брачните институции. Той заяви, че актове на извънбрачен секс могат да бъдат докладвани само от съпруг, родители или деца, което ограничава обхвата на изменението.

Членът за извънбрачния секс беше критикуван от индонезийски бизнес организации като вреден за туризма, въпреки че властите настояха, че чужденците, пътуващи до Бали, няма да бъдат засегнати. На бизнес конференция преди гласуването посланикът на САЩ в Индонезия Сунг Йонг Ким заяви, че е загрижен за „моралните клаузи“ в наказателния кодекс, които могат да имат „отрицателно“ въздействие върху бизнеса.

Около стотина души протестираха срещу законопроекта в понеделник и разпънаха жълт транспарант с надпис „Отхвърлете приемането на ревизията на наказателния кодекс“, като някои от тях хвърляха върху транспаранта листенца цветя, както се прави при погребение.

Друг протест за отхвърляне на новия закон е насрочен за днес пред сградата на парламента.

Очаква се новият наказателен кодекс да бъде приет на 15 декември, заяви пред Ройтерс заместник-министърът на правосъдието на Индонезия Едуард Омар Ш.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles