15.8 C
София
четвъртък, юли 4, 2024
spot_img

Защо да изключване елуредите при дълго отсъствие

Включени в мрежата, дори да не се използват, те консумират енергия и когато са в режим на готовност, могат да направят аварии

При по-дълго отсъствие по време на летните отпуски е препоръчително да се изключват уредите от електрическите контакти в дома и офиса. Уредите, включени в мрежата, консумират електроенергия и когато са в режим на готовност, без да се ползват реално. Изключването им може да намали потреблението и месечната сметка и същевременно да помогне за предотвратяването на евентуални щети, причинени от характерните за сезона метеорологични явления, или повреди от претоварване на мрежата.

Статистическите данни показват, че с повишаването на температурите през лятото потреблението на електроенергия се покачва. Данните на „ЕРМ Запад“ за юни тази година показват, че средният електрически товар по мрежата в Западна България се е повишил с близо 7 % спрямо същия период на миналата година, а максималният товар е с близо 17 на сто по-висок, посочват от дружеството.

В горещите дни в почти всеки дом и офис има включена охлаждаща система, климатик или вентилатор. По-високата консумация води до нарастване на сметките за електроенергия и създава опасност от претоварване на мрежата. Затова трябва да следите и да контролирате потреблението си през летния сезон. Разумното и отговорно използване на електроенергията осигурява оптимален комфорт и увеличава нивото на енергийна ефективност, без да повишава сметките за ток.

Един от начините да се намали сметката за електроенергия е при покупката на електроуред да се обърне внимание на неговия енергиен клас. Макар и по-скъпи като първоначална инвестиция, уредите с по-висока енергийна ефективност бързо се изплащат благодарение на по-ниския разход на електроенергия.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles