5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Защо момиченцата страдат от вулвити и вулвовагинити?

Случва се момиченцата да страдат от вулвити и вулвовагинити – възпаления на половите устни и влагалището.

„Това се дължи на факта, че микрофлората в детското влагалище все още е незряла, в нея има малко лактобацили, които да защитят организма от вредните микроби, казва детският лекар – гинеколог д-р Р. Антонова. Мнозина смятат, че причините за тези гинекологични заболявания са лоша хигиена и полови инфекции. Действително, да се инфектират децата от немити ръце е лесно, но тези заболявания са преди всичко на базата на отслабналия имунитет. Те могат да бъдат провокирани още от пиелонефрит, цистит, кариес и дори някои алергии”, допълва лекарката и уточнява, че в 5 – 8% от случаите вулвовагинитите се съпътстват от захарен диабет, тиреотоксикоза или затлъстяване. Причинителите им, по правило са, стрептококи, ентерококи, стафилококи и чревни пръчици, т.е. патогенна флора. При момиченцата до три годинки към възпаления на влагалището могат да се окажат и глисти.

Типичните симптози са отоци и зачервяване на половите органи, сърбежи и отделяне на течност, понякога с неприятен мирис.

Обикновено, те се лекуват с антибиотици.

В никакъв случай обаче те не бива да се дават на детето на своя глава, а само по предписание на детския гинеколог.

Впрочем, посещението на момиченцето при такъв специалист трябва да става, когат то навърши една година, преди постъпването в детската градина и в училище, а след това в началото на половото съзряване (9-10 г.), в периода след първата менструация (12 – 13 г.) и със започването на полов живот.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles