Защо тестът на BG Alert така и не тръгна (ОБНОВЕНО)

Системата BG-Alert за ранно предизвестяване при бедстия, аварии и, не дай Боже, война, така и не сработи днес. Дни преди 17 октомври тръгнаха масово предупрежденията, че тя ще бъде пусната между 13.00 и 13.30 часа в цялата страна, като това бе казано, за да не се плашат хората.

Въпреки очакванията днес, масово хората не чуха гласа й. Още преди дни от МВР припомниха, че тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите тук. От екипа на „Следвай ме“ също никой не получи съобщение, макар и да не сме деактивирали настройките. Наше репортерско проучване показа, че мобилните апарати на запитаните от нас също не са задействали пробната тревога въпреки, че и те не са деактивирали настойките.

Съобщението трябваше да бъде на български и английски език. То би трябвало да бъде еднократно, като може да бъде съпроводено от специфичен звук и/или вибрация, в зависимост от персоналните потребителски настройки.

Националният тест бе отложен на 1 октовмри, тъй като това съвпадна с началото на военната операция на израелската армия в Ливан. Тогава бе преценено, че трябва да се избегне допълнително напрежение сред гражданите заради ситуацията в Близкия Изток. Сега обаче отлагане нямаше. Истината е, че системата така и не сработи. Което навяна на един твърде неудобен за някои въпрос, какво би се случило, ако не ставаше дума за тест, а за реална ситуация? Явно ще чакаме отговорите му, по скоро оправданията на институциите, в следващите часове и дни. Ще дочакаме ли?!

Exit mobile version