13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Зелева салата с колбаси и пикантна заливка

Зелевата салата е особено актуална през есента, когато повечето зеленчуци нямат вкус, както през лятото. Освен това, зелето е полезно за регулиране работата на стомаха и червата. То съдържа глутамин, който е силна противовъзпалителна аминокиселина и облекчава симптомите на различни видове дразнения, алергии, кожни заболявания и дори проблеми със ставите. Този зеленчук е и богат източник на антиоксиданти, които могат да предотвратят появата на злокачествени тумори. Молекулите на анитоксидантите инхибират окисляването на други молекули, като по този начин ни предпазват от различни болести. Изследване от Орегонския държавен университет показва, че при жени, които са се хранили с кръстоцветни зеленчуци, в това число и зеле, значително е намалял рискът от рак на гърдата.

От него можете да направите различни видове салати. „Следвай ме“ ви предлага една идея.

Продукти: зеле – 400 г, колбас варен без мазнина – 200 г, краставица – 200 г, копър – на вкус, сол – на вкус.

Продукти за заливката: майонеза – 100 г, йогурт (кисело мляко високомаслено или нискомаслена сметана) – 50 г, горчица – 1 чаена лъжичка, лимонов сок – 1 чаена лъжичка, захар – на вкус, сол – на вкус, черен пипер млян – на вкус.

Приготвяне: Нарежете зелето, колбасите и краставиците на тънки ивички. Прибавете копъра и осолете. Отделно смесете майонезата (киселото мляко или сметаната), горчицата и лимоновия сок. Подправете със сол и черен пипер на вкус, ако е необходимо, добавете малко захар. Разбъркайте. Залейте салатата и разбъркайте или оставете на гостите да си я разбърка сами.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles