10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Зелена супа гаспачо

Хладно и вкусно в горещините. Какво по-добро от една лека, зеленчукова супа. „Следвай ме“ ви предлага рецептата на гаспачо – патент на испанската кухня. Традиционно, тя се приготвя от домати. Иновативни кулинари в Испания обаче лансират от известно време вариант зелена гаспачо. Впрочем, и тя е вкусна и ще се хареса на всеки, който обича печени зелени чушки особено в горещините. 

Предлаганата рецепта е за четири човека, които се радват на добър апетит. Зелената супа гаспачо разхлажда в горещините. Тя е подходяща и за вегани. Към нея можете да поднесете препечена филийка с масло. Ако е първото блюдо, то за второто не забравяйте да сервирате чаша добре изстудено бяло вино или бира. Най-добрите продукти за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти:

Краставици (400 г) – 3 броя, ако са средно големи, зелени чушки за печене – 5 броя, зехтин – 70 млл, чесън – 3 скилидки, морска сол – 1 чаена лъжичка (може и традиционна сол), зелен лук – 15 г, магданоз – 1 връзка, лимон – ½ (ако обичате по-кисело, може цял), сух хляб – 2 филийки.

Приготвяне:

Чушките се измиват и  изпичат, обелват се и се изчистват.  Измиват се от останалите евентуално семки и се нарязват на парченца.  Заедно с лука те се пасират в блендера, добавят се обелените и нарязани краставици и се смилат до еднородна смес, подобна на гъсто пюре. Слага се солта и се разбърква добре.

Отделно смиламе в брендера стеблата на зеления лук, чесъна и сухия хляб без корите, като прибавим зехтина и малко вода. По желание в тази смес може да се прибави магданоз. Двете пасирани смеси се смесват и се разбъркват добре. Добавя се малко оцет и сока от половин или един лимон, според вкуса. Долива се  студена вода до желаната контистенция, слага се в хладилника поне половин час преди консумация, за да поемат всички аромати от зеленчуците и подправките. Зеленият гаспачо е готов. Студената супа се консумира с крутони. Преди поднасяне във всяка чиния със супа зелена гаспачо може да се сложи лъжица сметана.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles