8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Супа от тиква (две рецепти)

Идеална е за краткосрочно разтоварване от тежки храни между Коледа и Нова година, засища, диетична е

Супите от тиква са идеален вариант за кратко разтоварване от тежките трапези на Коледа и Нова година. Между двамата празника можете да я приготвите на домашните. тя засища, но същевременно не е много калорична и това я прави подходяща за разтоварителен режим. През зимата, когато пресните плодове и зеленчуци се отглеждат в оранжерии, тиквата набавя така полезните за организма витамини от група В (В1, В2, PP) и витамин Е.

Най-доброто за вашата трапеза ТУК

Всички те отговарят за здравето и красотата на кожата, ноктите и косата. Високо съдържание на витамин С (15 мг. на 100 гр.) пък укрепва имунната система срещу вирусни заболявания. Оранжевият й цвят се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите.

Тя съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини – К, който отговаря за правилното съсирване на кръвта и D, който е изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и трудно може

да се набави от слънчевата светлина.

„Следвай ме“ ви предлага две полезни рецепти за супа от тиква.

Супа от тиква със зеленчуци

Към нея можете да добавите нарязан колбас, кашкавал, а защо не и чаша бяло вино. Всичко необходимо за вашата трапеза на атрактивни цени в магазини АВАНТИ (ТУК).

Продукти: кромид лук – 1 глава, картофи – 2 броя, боркови – 2 броя, копър – 1 връзка не много голяма, пащернак или друга зеленина – 1 неголяма връзка или 250 – 300 г, ако е в замразено състояние, чесън – 2 скилидки, нахут – половин водна чаша, тиква – 500 г, бульон (месен или зеленчуков) – 4 водни чаши, зехтин или олио – 3 супени лъжици, вода – 0,5 водна чаша, джинджифил – 1 неголямо настъргано коренче, кориандър – 2 чаени лъжички, канела – 0,5 чаена лъжичка, сокът от 1 лимон, сол – на вкус.

Приготвяне: Ако нахутът е сух, а не от консерва, се накисва в гореща вода за една нощ. След това се сварява до полуготовност. Всички останали зеленчуци се измиват. Лукът, пащарнакът (или друга зеленина) и морковите се нарязват на ситно, копърът, картофите и тиквата на парчета средна големина. чесънът и джинджшифилът се настъгват или пасират в блендера.

В тенджера се наливат трите лъжици мазнина, поставя се на огня. Слагат се лукът, копърът, зеленината, морковите, картофите, джинджифилът и чесънът. Налива се 0,5 л водна чаша вода. Задушават се около 10 минути. Посолява се, прибавя се колиандърът и канелата. Задушжават се още 10 минути. Прибавят се тиквата и нахутът. Налива се бульонът. Ако течността не е достатъчно, се добавя и вода по преценка. Вари се около 30 минути докато тиквата стане готова. Преди поднасяне се добавя лимонов сок. Супата може да бъде консумирана с крутони, със сметана, с кисело мляко и, въобще, според личното виждане на домакинята.

Бърза супа от тиква

Продукти: Половин тиква Матилда (малка до средна на големина), моркови 3-4 броя, картофи – 3 броя.

Приготвяне: Продуктите се нарязват на еднакви парченца, за да се сваряти равномерно. Добре е да не се налива много вода, за да стане супата гъста. Като заврат, се обира пяната от зеленчуците, после се налива олио или шарлан, добавя се сол на вкус. Изчаква се да се сварят добре. После се пюрира с пасатор, ако се налага може да се добави още сол.

За кротоните – какъвто и да е хляб се реже на кубчета, по-добре по-малки. Поставят се върху хартия за печене, така няма да се налага да миете мазна тава. Поръсват се със зехтин и сол, пекат, за да станат розови или светло кафяви.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles