9.7 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Земетресение разлюля Румъния, усетихме го (ОБНОВЕНО)

Магнитутът е 5.7 по Рихтер показват данните на Европейския сеизмологичен център

Силно земетресение люшна Румъния, усетено е и в България. Трусът е бил в 15.16 часа, показват данните на Европейския сеизмологичен център.
Пак по данни оттам трусът е бил магнитуд 5.7 по Рихтер, съобщиха първоначално оттам. По-късно промениха данните на 5.5 по Рихтер. Трусът е станал близо до град Търгу Жиу. Сеизмолозите от Националния Институт по геофизика, геодезия и география към БАН твърдят, че трусът в Румъния е бил с магнитуд 5,8 по Рихтер.

У нас трусът е бил усетен в редица региони, сред които София, Ботевград, Пловдив, Плевен, Варна, Монтана, Русе, Видин и Враца. За това съобщават потребители на социалните мрежи. Хората са се изплашили и временно са напуснали жилищата си. Няма данни за пострадали хора и причинени материални щети от земетресението, усетено на българска територия, съобщиха от МВР. Земетресението е усетено и в Сърбия.

Минути след първия трус са регистрирани три вторични труса, най-силният от тях е с магнитуд 3.9 по Рихтер.

Вчера, 13 март, също бе регистрирано земетресение в Румъния. „Епицентърът му бе в югозападната част на страна, западно от активната зона Вранча”, уточни дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Земетресението в понеделник беше с магнитуд 5,2 по Рихтер и е определено като най-силното в Румъния за последните две години.

Очаквайте подробности!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles