11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Зимни инфекции удрят бъбреците

Грип, простуди и болни зъби ги увреждат необратимо

Не само грипът, но и безобидни на пръв поглед зимни инфекции, като остри респираторни заболявания и ангини, удрят бъбреците през зимата и могат да докарат необратими увреждания, ако не бъдат лекувани навреме.

Не само грипът, но и безобидни на пръв поглед зимни инфекции, като остри респираторни заболявания и ангини, удрят бъбреците през зимата и могат да докарат необратими увреждания, ако не бъдат лекувани навреме. Лекарите все още нямат единно мнение по въпроса защо тези органи образуват най-много камъни и пясък през зимните месеци.

Едно от обясненията за бъбречнокаменната болест през този сезон е, че в резултат на ниските температури и сравнително по-обездвижения начин на живот човешката урина се пренасища с разтвори на различни соли, които от своя страна благоприятстват натрупването на камъни. Рискът от камъни се увеличава и ако човек живее в горещ климат, ако не получавате достатъчно витамини от групите В и А,

ако пиете малко течности, ако сте летец, водолаз или металург.

За развитие на това заболяване влияят също и химичният състав на почвата и физичните свойства на водата. Друг фактор е продължителната неподвижност при

счупване на таза например, както и наследствената предразположеност, разяснява специалистът.

Бъбречно-каменната болест може да се провокира и от инфекции на пикочните пътища, както и инфекциозни болести като ангина, фурункулоза, остеомиелит, аднексит и дори от грануломи на зъбите. Рискът от камъни в бъбреците се увеличава и, ако човек страда от хипертиреоидоза, подагра, левкемия, метастази в костите, остеопороза, ентероколит, хепатит и холецистит.

Заболяването няма предпочитана възраст

То може да се появи както при хората към 40-те, така и при 20- и дори при 15-годишни младежи. Наблюденията на уролозите обаче показват, че бъбречнокаменната болест покосява най-често хора в активна трудоспособна възраст – от 20 до 55 години. Доказано е още, че мъжете страдат два пъти по-често

от камъни в бъбреците, но жените много трудно преживяват тежките форми на тази болест. Уратните камъни се разтварят с помощта на лекарства и специални диети.

Пикочният канал стимулира дребните камъчета и те могат самостоятелно да излязат. Но ако те са над 0,7 см големи, се налага оперативно лечение – разбиване на по-дребни частици, които излизат с урината, лапароскопска или ендоскопска операция. Тези методи са и единственото средство за лечение на неразтворимите оксалатни камъни. Дори след разбиване и оперативно отстраняване на камъните е възможно те да се появят отново. Уролозите препоръчват профилактика с отвари

от диуретични билки – хвойнови плодчета, полски хвощ, боровинкови листа, синчец и брезови пъпки. Срещу повторната поява на оксалатни камъни обаче е необходимо към чайовете да се прибавят и препарати на растителна основа, които се предписват индивидуално от лекарите. Отлично профилактично средство срещу бъбречно-каменната болест е пиенето на минерална вода. Количеството й обаче не бива да бъде повече от един литър на ден. Изворът трябва да се подбира според вида на камъните. Това е най-добре да стане след консултация с лекуващия уролог.

Жажда и често уриниране издават болестта

Прекомерна жажда, отоци и често уриниране са типичните симптоми за бъбречно заболяване. Понякога обаче признаци могат да бъдат още лесната умора и замайване, което човек може да отдаде и на прекомерна работа или недоспиване. Типична обаче за започнал процес на образуване на камъни в бъбреците е хипертонията. Това се дължи на факта, че тези органи поддържат цялостното равновесие в организма чрез очистването на кръвта от пикриновата киселина. Всяко отклоняване в стойностите й провокира повишаване на стойностите на кръвното налягане.За едно денонощие бъбреците филтрират и връщат в кръвта около 200 литра течности. Освен това функционират като жлеза, която произвежда два важни хормона – ренин и еритропоетин. Именно ренинът играе ключова роля в контрола над кръвното налягане. Той поддържа в безопасни граници нивото на калия и натрия в организма. За разлика от него еритропоетинът има значение за снабдяването на кръвта с кислород. Затова, ако бъбреците се увредят, те отключват низ от много други проблеми. Анемията е едно от основните последствия. От нея страдат между 60 и 80 процента от хората с болни бъбреци.

При анемията кръвните телца имат по-кратък живот и са по-малко на брой. Нивата на хемоглобин в кръвта съответно са по-ниски – под 13,5 g/dl за мъж и 12 g/dl за жена. Когато се достигнат тези стойности, организмът започва да страда от недостиг на кислород. Сърцето започва да бие учестено, цялостният му ритъм се нарушава, рискът от инфаркт се увеличава. Затова анемията е основната причина хората с болни бъбреци много често да умират от сърце. Тази болест увеличава и риска от пълното спиране на дейността на бъбреците. Срещу това заболяване лекарите изписват лекарства за стимулиране на образуването на еритропоетин. Така се забавя и развитието на бъбречна недостатъчност. Ако се пропусне точният момент за започване на медикаментозно лечение, бъбреците могат да спрат и да се наложи хемодиализа или трансплантация. Освен лекарства срещу анемията диетолозите препоръчват консумация на черен дроб и червени меса алангле.

Болните бъбреци са на път да се превърнат в нова световна епидемия. Един от всеки седем души на Земята има в някаква степен хронична бъбречна недостатъчност. Обяснението на водещи уролози е, че като един от най-фините и жизненоопределящи органи в човешкия организъм те са в основата и на заболявания на сърцето, високото кръвно, затлъстяването или диабета.

Белтъчната диета докарва кризи

Високобелтъчната диета на Пиер Дюкан провокира куп бъбречни заболявания и докарва тежки кризи. Ако тя се провежда през зимата, заболяването протича по-тежко заради общата отпадналост на организма през този сезон. Това съобщи водещият наш диетолог проф. Донка Байкова. Балансираното хранене с повече плодове и минерална вода на трапезата обаче балансира работата на бъбреците и подобрява отделянето им.

Самото изхвърляне на камъните не е проста работа. Има много начини за ускоряването на този процес чрез диети и отвари, но те не са униварсални за всички, а строго индивидуални, според вида на самите камъни, единодушни са уролозите. Единственото средство, което се отразява еднакво благоприятно както за страдащите от уратни, така и за тези с фосфатни и оксалатни камъни, са плодовете и корените от шипка, които помагат за изхвърлянето им от бъбреците с урината. Корените на това растение не само отстраняват образуванията, но и се използват като противовъзпалително и укрепващо средство за болните органи и уретера.

Ако страдате от оксалатни камъни, означава, че обмяната на минерали в организма ви е нарушена. За да коригирате това нарушение, е необходимо да ограничите постъпването на оксалатни киселини в организма. Те се съдържат в спанака, в зелените салати, в шоколада и, разбира се, най-много в лапада. Тези четири продукта са абсолютно противопоказни за болни с камъни в бъбреците. Освен това желателно е да спрете приемането на витамин С, дори и ако боледувате от простуда или от остър грип. Витамин С стимулира образуването на оксалатната киселина.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles