Избраха за патриарх митрополит Даниил Видински

Гласуванията бяха две зарази малката разлика с Врачанския Григорий, получи жезъла от възстановяването на Българската през 1953 г.  

Видинският митрополит Даниил беше избран за патриарх на Българската православна църква (БПЦ). Това стана в резултат на две гласувания заради минималната разлика в гласовете за него и тези за Врачанския митрополит Григорий. При втория вот 69 делегати на Четвъртия патриаршески църковен събор гласуваха за него при 66 за дядо Григорий. Три бюлетини бяха обявени за невалидни.

Дядо Йосиф – митрополитът за САЩ, Канада и Австралия му даде жезъла, който е бил връчен на патриарх Кирил през 1953 г. при възстановяването на Българската патриаршия. Цялата церемония по интронизацията му се проведе в храм-паметника „Свети Александър Невски“. Изборът е часовете след него бяха по държавния протокол с участие на гвардейската рота, полагане на венци заедно с президента Радев на паметника на Незнайния войн и целият ритуал, като при посрещане на висши политически лидери.

На свой ред с реч след избора се обърна към присъстващите патриарх Даниил. „Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъстви, заяви той. Със съзнанието за своето недостойнство за това високоотговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизязвлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и правослвания народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбокоуважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес“, каза още новоизбраният патриарх.

Exit mobile version