10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Издадоха непубликувани есета на Георги Марков

„Колективният фалш“ е по повод 90 г. рождението на писателя

С непубликувани есета, събрани в книгата „Колективният фалш“ на издателство „РИВА“ отбелязва 90 години от рождението на писателя – дисидент Георги Марков.

Тържествена вечер по повод годишнината е на 1 март от 18.00 ч. в Нов театър, НДК в София.

Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в софийския кв. „Княжево“. Спомените за това място оставят ярък спомен у него.

Завършва индустриална химия и първоначално работи като инженер-технолог. Първата му книга „Анкета и сборникът с разкази „Между деня и нощта“ излизат от печат през 1961 г., а година по-късно и „Мъже“, получила наградата за най-добър роман на годината. Следват още книгите му Победителите на Аякс“, „Портретът на моя двойник“ и „Жените на Варшава“. С тях той си спечелва името на талантлив млад български писател. Независимо от това, властта не позволява романът му „Покривът“ да излезе от печат.

През 1969 г. Георги Марков заминава за Италия, на гости на брат си Никола и остава невъзвращенец. Скоро се озовава в Лондон и се установява там, щатен сътрудник е на BBC, сътрудничи на хонорар на „Свободвна Европа“ и „Дойче Веле“. Пиесата му „Архангел Михаил“ спечелва първа награда на Международния театрален фестивал в Единбург.

На 7 септември 1978 г. на моста “Ватерло” в Лондон Георги Марков е ужилен с отровна сачма в дясното бедро, изстреляна от върха на чадър. Изпълнителят е агент на Държавна сигурност. Пет дни по-късно, на 11-ти, той умира в болница „Сейнт Джеймс“. След смъртта му на Запад „Есета“ и „Задочни репортажи за България“. У нас те са публикувани едва след 10 ноември 1989 година. Радостната новина е, че неговото творчество вече ще се изучава в училищата.

На 27 февруари по повод 90 години от рождението му бе премиерата на документален филм за живота и творчеството му до бягството от България през 1969 година. „Чувство за непоносимост“, както е заглавието му, е на режисьорката Боя Харизанова.

Следвай ме – Култура


Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles