13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Изкопаха 442-каратов диамант от мина

Скъпоценният камък е оценен на 18 млн. долара

Малка минна компания, открила някои от най-хубавите скъпоценни камъни в света в планинско африканско кралство, попадна на още една ценна находка. Най-новото откритие е 442-каратов диамант, чиято цена може да стигне 18 млн. лв., съобщи Bloomberg.

Компанията Gem Diamonds заяви, че е добила 442-каратов диамант в мината си „Летсенг“ в Лесото, Южна Африка. Въпреки че преди изрязването и обработката е трудно да се определи цена на находката, тя може да достигне до 18 млн. долара, смята анализаторът във финансовата група BMO Capital Markets Едуард Стърк.

Като се има предвид колко рядко се намират толкова големи диаманти, търсенето им остава устойчиво, дори и във времена, в които индустрията се задъхва.

Мината „Летсенг“ е известна с големината си, както и с качеството на диамантите, които излизат от нея. Находките с нея са най-висока средна цена в света. Само преди 2 години същата минна компания попадна на 910-каратов камък с размер на две топки за голф. Той се продаде за 40 млн. долара.

Откритието е добра новина за глобалната индустрия за диаманти, която също е засегната от пандемията. Магазините за бижута затвориха врати, а индустрията за обработка и рязане на диаманти в Индия – която на практика обработва всички камъни в света, трябваше да спре работа.

Следвай ме – Хоби / Шоу

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles