16.1 C
София
събота, октомври 5, 2024
spot_img

Изкуствен интелект съветва майки след раждане

Той е част от приложение за тяхното психично здраве, което разработва екип от учени на БАН

Екип от БАН разработва приложение в подкрепа на психичното здраве на майките след раждане. То залага на изкуствения интелект (ИИ), с който те ще могат да разговарят по въпроси, свързани с отглеждане на детето, съобщиха от академията.

Програмата, по която работят учени от  Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) бе отличена с приз за SpinOff 2024, казаха още оттам. Наградата е от Биотехнологичен и здравен клъстер България, Клъстер „Изкуствен интелект България“, иновационен хъб ИСТЕБ (ISTEB) и компанията Venrize за подкрепа на университети, учени, спинофи и инвеститори.

Отличената разработка използва модели с ИИ, които се захранват единствено с проверена информация от научни изследвания. Иновацията ще подкрепя жените под формата на персонлизиран разговор с тях по въпроси, свързани с първите три години от живота на рожбата им, обясниха от БАН.  „Щастливи сме, че участвахме с научната си експертиза за подобряване и превенция на благополучието на жените чрез проекта ни  Momfident, макар и той да е в предварителна фаза, отбеляза доц. Стоянка Черкезова от ИИНЧ. Предстои ни още много тежка работа. Нашият екип споделя общ стремеж да помага чрез наука, нови технологии и професионализъм, което ни зарежда с ентусиазъм“, допълни тя.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles