15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Изкуството да поднесеш точното питие

Една погрешна стъпка в сервирането на алкохол разваля цялата вечеря

Налага ви се да посрещнете гости – на официална вечеря, роднинска сбирка или хора, които идват за пръв път в дома ви, но залагате много на бъдещи контакти. Отрупване масата с избрани блюда, но една малка грешка може да развали вечерята. Тя се състои в поднасянето на питието.

Който разбира, АВАНТИ избира

Как обаче да сервираме напитките, в каква последователност и с кое ястие? Това са въпроси, липсата на чиито отговори и една неправилна стъпка може да опропасти цялото в старание в кухнята.

Всичко необходмо за празничното настроение на вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте къде са те, ТУК и ТУК.

Изборът на вида алкохол трябва да се извършва с особено внимание. Дори да сте купили за скъпи гости най-доброто, то няма да бъде подобаващо оценено, ако се предлага с неподходящо ястие.

Всяка елеганта вечеря или обяд започват с аперитив. Най-често се сервират сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, шампанско или пенливо вино. Питиетата, сервирани като аперитив, не трябва след това да се появяват на масата, дори за десерта. Аперитивът предразполга гостите преди сервирането на храната и цели да стимулира техния апетит. Не трябва да забравяме, че продължителността му е максимум 15 – 20 минути.

Когато става въпрос за последователност на сервиране на питиетата, основно правило е да се сервират първо белите вина, а след това на червените, никога обратното. По този начин, гостът няма да забрави вкуса на предишното питие, тъй като няма рязка промяна в неговия вид.

Сухите вина винаги се сервират преди сладките вина и ликьорите. Младите вина – преди старите. Слабите вина – преди силните. Много голяма грешка е сервирането на шампанско между вината. То винаги трябва да се сервира като първо питие или след виното.

Преди хранене се сервират вина, стимулиращи апетита, тоест аперитив с различни видове вермут, горчиви вина и южни вина. С храната се поднасят  полусухи или полусладки водки, а следобед най-добре чаша ликьор или коктейл. За предястието предложете сухо бяло вино, суха или горчива водка. С рибата, бялото месо, птичето месо или морските дарове вървят полусухото или полусладкото бяло трапезно вино,  с печено или дивеч – сухи червени вина,със сирена – червени вина с пълен аромат, с ядки, кафе, кекс и десерти – сладки вина, сладка водка и ликьори, а също и коняк (с черно кафе). Шампанското е подходящо за почти всички ястия, сервира се преди хранене или с десерта, изключително добре се комбинира също и с хайвер. Със сметановите сосове, салатите със сос на базата на оцет, за шоколад и плодове вино не се сервира.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles