14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Излагат чудотворни икони от Украйна в Казанлък

Чудотворните икони на Пресвета Богородица Скоропослушница и Пресвета Богородица Касперовска от украинския град Ананиев ще бъдат изложени в четири храма в Казанлък. Те ще останат  тях за поклонение от  9 до 18 септември, по своеобразен график.

В 16.00 ч. днес (9 септември) кортежът с чудотворните икони на Пресвета Богородица Скоропослушница и Пресвета Богородица Касперовска от гр. Ананиев – Украйна, ще отпътуват от храм „Св. Троица” – Стара Загора за храм „Св. Успение Богородично” – Казанлък.

В 17.00 ч. на площад „Севтополис”, до Лъвовата чешма, иконите ще бъдат посрещнати и с литийно шествие ще бъдат пренесени до храм „Св. Успение Богородично”, където ще бъде отслужено Вечерно богослужение. Там иконите ще останат до 12 септември.

На 12 септември след утринно богослужение и Света Божествена литургия в 16.30 ч. кортежът с Чудотворните икони ще отпътува за храм „Св. Йоан Предтеча“, зад Пощата.

На 14 септември в 16.30 ч. иконите ще бъдат пренесени в друг казанлъшки храм – „Св. Пророк Илия“, където ще останат до 15 септември. От най-старият храм в Казанлък, чудотворните икони ще потеглят към храм „Св. Троица“, където ще останат до 18 септември, след което ще отпътуват за Павел баня.

В обиколката на иконите освен Стара Загора, Казанлък и Павел баня са включени градовете Чирпан, Нова Загора, Гълъбово, Харманли и Свиленград.

Оригиналното изображение на Касперската Богородица (виж основната илюстрация) е от иконогравски тип Одигитрия, т.е. пътеводителка. При него ръката на Божията Майка сочи Детето Иисус, което е Пътят, и Истината, и Животът. Според легендата тази икона е занесена в Русия в края на ХVI век от Трансилвания (сега териториална област в Румъния). 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles