10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Излагат 120 произведения на Николай Райнов

Изложбата е по повод 130 години от рождението на художника,

откриват я на 28 февруари в Столичната градска художествена галерия

Изложба с платна в характерния за Николай Райнов сецесион, рисунки и графики се открива в Столичната градска художествена галерия (СГХГ) на 28 февруари от 18.00 часа. Експозицията, която е озаглавена „Омагьосаното царство“, ще остане там до 7 април включително, и е посветена на 130 години от рождението на художника.

„Изложбата е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на Николай Райнов, една от най-значителните фигури в историята на българското изкуство от първата половина на ХХ в. Голямата известност и митовете около личността му се дължат преди всичко на неговото литературно и публицистично творчество. Той остава в историята и като авторът на първата българска история на изкуството и на едни от първите монографии за българско изкуство“, обясниха от СГХГ.

Райнов завършва Художествено-индустриалното училище в София през 1919 година.

От галерията уточняват, че „През целия си живот той се определя като „художник-декоратор“ и създава значителна продукция в областта на илюстрацията и оформлението на книгата, както и многобройни декоративни проекти. Най-личната, уникална и разпознаваема част от художественото му творчество обаче остават т. нар. „стилизувани картини“, които създава през 20-те и 30-те години. От една страна те го открояват като изключително явление на художествената сцена в този период, а от друга страна препращат към единната философска система, обединяваща делото му. Всяко произведение на Николай Райнов – от най-незначителната рисунка до теоретичните му трудове, е фрагмент от този сложен градеж. Някои от декоративните композиции достигат до нас придружени от обяснение на сюжета, но всички те отразяват дълбоката ерудираност и многостранните интереси на Николай Райнов в области като философия, история на религията, етнография, физика, ботаника, астрология, химия и т.н.“

В изложбата са включени над 120 произведения на Николай Райнов – природни картини, пресъздадени с характерния му рисунък, графични композиции и илюстрации. Част от тях са работи от студентските години в Държавното рисувално училище (1909-1911 г.), а също така творби от 20-те години на миналия век, които се смятат за неговия зрял творчески период, гравюри от престоя му в Париж (1925-1927) и декоративни пейзажи.

Като част от експозицията ще бъдат прожектирани филмите: „Николай Райнов“, 1984, сценарист Александър Бешков, режисьор: Михайл Стойков; „Николай Райнов – Тютюневият човек“, 1989, режисьор Христо Вълев, сценарист Дарин Камбов, предоставени от БНТ.

Куратори са Станислава Николова и Галина Декова, изложбеният дизайне е на Светла Георгиева

Съпътстваща програма в СГХГ:

• 14 март – Лекция на гл. ас. д-р Мария Митева, (ИИЗК – БАН ). „Николай Райнов. За приложното изкуство“.

• 21 март – Лекция на проф. д-р Светлана Стойчева (НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“). „Николай Райнов – творчески портрет“.

• 28 март – Лекция на проф. дфн Иванка Райнова (ИИОЗ – БАН). „Духовното начало в изкуствознанието и живописта на Николай Райнов“.

• 3 април 2019 г. – Юбилейна научна конференция, посветена на 130-годишнината от рождението на Николай Райнов, организирана от Институт за литература към БАН

Събития в други институции:

• 9 и 10 май 2019 г. – Международна конференция по случай 130-годишнината от рождението на Николай Райнов и 100-годишнината от рождението на Богомил Райнов „Философия, изкуство, литература“, организирана от Българското философско общество, ИИОЗ – БАН и др., в СУ „Кл. Охридски“

Илюстрации: Плакат на изложбата и творби на Н. Райнов от различни галерии, не всички от тях са част от експозицията.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles