12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Излагат 190 творби на Александър Петров в Двореца (НХГ)

На сн.: Творби на художника и разрушеното писателско кафене

Националната галерия представя 190 произведения на Александър Петров (1916-1983) от 21 февруари до 27 април.  Експозицията е от неови  рисунки, литографии и ескизи.

„Той е един от авторите, които изграждат облика на българското изкуство през втората половина на ХХ век. Неговата живопис съчетава синтеризана пластичност на образа с националното като дух и тематика, особено характерни за изкуството ни от 1960-те”, пише за него изкуствоведът Сузана Каранфилова.

Александър Петров е роден  през 1916 в в село Невша, Варненско. Семейството му няма нищо общо с изкуството, баща му е железничар. През 1935 г. Той е  приет в Художествената академия в Сохия, специалност „Живопис“, в класа на проф. Борис Митов. Младият художник се дипломира през 1940 г. И първоначално започва да излага свои неща  в салоните на Дружеството на новите художници, като гост,  а от 1943 и като редовен член.

След  септември 1944 заминава, като доброволец, военен художник, за фронта, като от там създава множество рисунки за централните вестници. През 1948 г. картината му „Десант през Драва“ е включена в българската експозиция на Венецианското биенале.  По-възрастните съвременници го помнят с прочутият му цикъл „Розобер”, по който той е работил в края на 60-те години. Любовта му към природата и култивираната красота в резултат на човешкия труд го провокира да наблюдава с дни брането на лавандула и да рисува с удоволствие този процес. Затова, впоследствия, в гилдията на художниците го „кръщават” с прозвището Александър Петров – Лавандулата.  Мнозина си спомнят рисунките му от пътуванията в Париж, скиците и акварелите от там, изложени в старото писателско кафене, впоследствие художествена  галерия (на ъгъла на улиците „Цар Освободител” и „Г.С.Раковски”),  чиято сграда беше разрушена малко преди 1990 година.

В изложбата от творби на Александър Петров са включени произведения от основните цикли в  неговото творчеството. Част от тях са собственост на семейството на художника, а други са от колекцията на Националната галерия и СГХГ.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles