20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Излезе от печат II том от „За истинското християнство“ от св. Тихон Задонски

Един от най-значимите благодатни подвижници и пастири в новата история на Руската православна църква, чиято святост е сравнявана с древните велики свети отци на Вселенската църква, е св. Тихон Задонски (1724 -1783). Проникновен познавач на Св. Писание и Св. Предание, той завещава на християните безценно писмено съкровище, събрано в 16 тома. Едно от безценните му златословесни поучения е нравоучителното изложение „За истинското християнство“.

На книжния пазар вече може да бъде намерен втори том на „За истинското християнство“ (първият излезе през 2016 г.).

Българското издание излиза с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, който отбелязва в предговора: „В скръбните времена, в които живеем, времена на крайно оскъдяване на христянската ревност, на налагане на нов начин на мировъзприятие, излизането на втория том на този труд е събитие, което несъмнено има своето духовно значение и смисъл. Както казва св. Тихон Задонски: „Светата вяра може да бъде отхвърлена не само с думи, когато човек се отрича от Бога и Христа Божия Син и се обръща към чувствено идолослужение, но и със зли дела, с нехристиянски и беззаконен живот“.

Няма да бъде пресилено, ако кажем, че книги, подобни на тази, са азбука на православната аскетика, без която е невъзможно да съществува истинско православно християнство“.

Книгата излиза преведена на български език за първи път. Вторият том може да бъде намерен в църковните книжарници и канаскиите в храмовете в София и по-големите градове.

 

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles