19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Изложба „Библията и нейните изследователи“

В експозицията са включени и гостуващи експонати, открива се на 16 юли в Софийския университет „Свети Климент Охридски“

Изложба „Библията и нейните изследователи“ с богата експозиция от гостуващи експонати ще бъде открита на 16 юли в Софийския университет. Експозицията ще бъде показана в Централната библиотека на Ректората. Самото откриване ще бъде от 13.30 часа. Тя е част от програма на годишната конференция на Европейската асоциация по библейски изследвания, която щи се провеве в СУ 15 до 18 юли.

Съорганизатор е Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. В нея ще бъдат включени ръкописи, старопечатни книги, издания на Библията на различни езици, както и публикации на съвременни учени от фондовете на Софийския университет.

В централните витрини са експонирани три ръкописа. Това са  Четириевангелие от втората половина на ХVІ век, фрагменти от Възкресни евангелия от края на ХVІ век и Псалтир на даскал Филип от 1692 година. Ще бъдат показани още старопечатни издания, публикувани в периода XVI-XIX век, сред които Четириевангелие, отпечатано от йеромонах Лаврентий в Букурещ след 1582 година. Специално за изложбата Историческият музей в Етрополе предоставя екземпляр от Острожката библия, който пък е отпечатана от Иван Фьодоров през 1581 година.

Посетителите ще могат да видят издания на свещените текстове на различни езици и научни изследвания на български и чуждестранни учени върху текстовете на Библията. Експозицията ще може да бъде разгледана до 19 юли.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles