9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Изложба показва жените в Библията

Вдъхновяващите картини са на художничката Юлия Станкова, експозицията ще бъде открита в София

„Жените в Библията“ е заглавието на предстоящата изложба на художничката Юлия Станкова. Тя ще бъде открита на 4 октомври (вторник) в галерия „Париж“, съобщават организаторите.

Експозицията се състои от 13 платна. Пет от тях интерпретират Стария завет, а осем – Новия. Сред „героините“ в картините са сестрите на Лазар – Марта и Мария, самарянката, Мария – Магдалина, Йезавел, жената на Товит – Сара и др.

„Юлия успява да извлече квинтесенцията на даденото библейско събитие и да го претвори в картина, като така размества пластовете и създава вълнение в човешката душа. А това вълнение може да доведе при някои хора до търсене и преоткриване на прекъснатата връзка с Бога, при други още повече да я затвърди, при трети ще бъде само тих повей и ще отмине, но при всички положения нещо ще се случи, ще се извърши някакво вътрешно движение“, казва Надя Павлова от галерия „Париж“ по повод изложбата.

По думите й, експозицията не претендира за изчерпателност, тъй като темите за жените в Библията е „необятно поле за изследване“.

Юлия Станкова е художник-богослов. Родена е през 1954 г. Магистър е по минно инженерство (Минно-геоложки университет), както и по теология (Софийски университет „Св. Климент Охридски“). Автор е на над 40 самостоятелни изложби у нас и по света. Пише есета, поезия и статии за изкуството. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles