20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Изложба спасени съкровища в Археологическия музей на БАН

Над 300 ценни исторически експоната, спасени при акции на МВР, ще бъдат показани в Националния археологически музей на БАН в София от 7 ноември 2018 до 27 януари 2019 година. Експозицията е озаглавена „Спасените съкровища на България“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя е част от събитията на Европейската година на културното наследство.

Изложените над 300 експоната илюстрират всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи. С усилията на служители от различни структури на МВР културно-историческите ценности са спасени от нелегален износ, незаконна търговия или сериозно увреждане и са съхранени за националната памет. Сред тях се открояват най-голямата известна досега колективна находка от медни брадви от втората половина на V хилядолетие пр. Хр., коринтски шлем от края на VI в. пр. Хр., колективна находка от златни накити и бронзови предмети от средата на II хил. пр. Хр. и икони от Тревненската школа.

„Годишно у нас се водят по около 120 – 140 досъдебни производства за незаконна археологическа дейност“, каза преди откриването на изложбата главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП.

Изложбата е организирана от Националния археологически институт и музей (НАИМ) съвместно с Министерство на вътрешните работи, с подкрепата Министерство на културата и съдействието на Столична община.

Целта й е не просто да представи впечатляващи находки, спасени от трафик в резулат от успешни полицейски акции, но и да обърне внимание върху изключително сериозния проблем, който представлява системното унищожаване на богатото културно-историческо наследство на България, и необходимостта от ефикасни действия срещу него. Изложбата включва изключително интересни и ценни предмети от НАИМ и 18 музея в страната (съорганизатори), отнасящи се към епохите на праисторията, античността и средновековието.

Снимка: Пресфото БТА

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles