20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Измерват безплатно дишането в София

организира Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“. Те ще се проведат във Втора градска болница на 14 и 28 септември от 8.00. до 13.00 часа, съобщи председателят на асоциацията д-р София Ангелова. Всеки месец до края на годината ще има измерване на дишането, като датите ще бъдат обявени допълнително.

Необходимо е желаещите да си запишат час на сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu.

Хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите) е вече на трето място в света като причина за смърт. Тя е сред десетте най-смъртоносни болести, като например остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Белодробните болести са на първо място в България по заболеваемост, показва медицинската статистика

„Интересът към кампанията е много голям. През май и юни 185 души се възползваха от възможността да проверят белодробното си здраве. При 56 от тях се установи Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента. Петима пациенти с обостряне на състоянието им директно са изпратени за болнично лечение, останалите 51 бяха насочени към пулмологични кабинети за провеждане на постоянно инхалаторно лечение на хроничното им заболяване. При трима се установиха данни за белодробен карцином и те бяха насочени към лечение“, обясни д-р София Ангелова.

Кампанията се провежда с подкрепата на Столична община.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles