22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Измерват ръста и оценяват растежа на децата в Пловдив

Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата ще се проведат в Пловдив днес и на 11 ноември 2018 г.,  съобщиха от Медицинския университет във Варна, който осъществява инициативата. Тя придоби популярност като „Клиника на колела“, е част от стартиралата през 2017 г. в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна мащабна кампания на Варненското дружество по детска ендокринология GROWINFORM за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж. От месец септември тази година кампанията е национална.

Мобилният екип на д-р Росица Стойчева включва детски ендокринолози, които съвместно с доц. д-р Нарцис Калева от детската клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ ще правят оценка на растежа на децата. Не е необходимо предварително записване, нито направление, но е добре да се знае ръстът на родителите и данни за ръста и теглото на детето през годините.

График на прегледите в Пловдив:

– на 7 ноември от 9.00 до 12.00 часа, УМБАЛ „Св. Георги“, детска клиника, етаж 1, Специализиран кабинет;

– на 11 ноември от 9.00 до 12.00 часа, УМБАЛ „Св. Георги“, детска клиника, етаж 1, Специализиран кабинет.

На 11 ноември от 12.00 до 13.00 часа в Специализирания кабинет на първи етаж в Детската клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ ще се проведе беседа с родители.

Проследяването на физическия растеж е важна стъпка към наблюдение на здравето на децата. Забавянето на растежа, дори ускореният растеж, може да бъде ранен показател за основното медицинско заболяване. Проследяването на растежа във времето е важно, защото помага да се идентифицират тенденциите.

В рамките на кампанията детските ендокринолози са прегледали безплатно пациенти в 10 града в страната – Варна, Шумен, Разград, Бургас, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, Сливен и Ямбол, като са преминали общо 146 деца на възраст от 2 до 18 години. При 52 от тях са установени отклонения. Успешно лечение е започнало при 12 деца, а 22 са под наблюдение за започване на лечението.

 

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles