10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Измитото месо преди готвене разпръсква бактерии

Ако миете месото преди готвене, това е огромна грешка. От това, че през него ще мине вода не означава, че то ще бъде изчистено от микроорганизми. Те загиват при висока термична обработка. Под струята на водата обаче те могат да се разпръснат по кухненските повърхности, плочките и близките предмети, и така наистина да започнат да заразяват, ако са патогенни. Това се отнася и за рибата. Освен това, при миене червените меса поемат допълнителна влага при готвенето, което изменя вкуса и структурата на месото.

Гъбите са богати на протеинови, които нарушават структурата си във вода и при висока температура. Ако те са големи, обелете ги, това е достатъчно. С вода те намаляват обема си и влошават своите вкусови качества. Ако все пак ги измиете, преди гответе ги подсушете с кухненска хартия.

Някои хора измиват макароните, спагенитете и пастата със студена вода след сваряване. По този начин се отмина нишестето по тях, което придава специфичният и приятен вкус. Без него сосовете и другите добавки по-трудно овкусяват.

Ако миете яйцата, защото смятате, че така ще се избавите от салмонела, грешите. Тази зараза се крие във вътрешността им.

Купувайте яйца от проверени източници. Четете добре етикетите и приготвяйте яйцата на висока температура. Това понижава риска от заразяване.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles