10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Имитиращите продукти на отделни щандове от днес

Имитиращите продукти, дори в тях да има истинската суровина, която наподобяват, от днес (14 януари) вече ще се продават на отделни щандове в индивидуални опаковки. Освен това, върху етикетите им трябва да бъде обозначено какъв процент и какъм вид е точно имитиращата съставка. Това предвижда Наредба №1 за хигиената на храните от миналата година, която влиза в сила от днес, след като изтече гратисният период за производителите и търговците.

Истинските от имитиращите храни ще бъдат разделяни още в цикъла на производството. Например, в мандрите и цеховете за мляко и млечни продукти ще трябва да се  произвеждат в различни мазнини, за да няма смесване на съставките макар и неволно. Освен това,  имитиращите храни не бива да имат сходни наименования с истинските, за да не се подвеждат потребителите. Думата „млечен” и нейните производни се забранява в тези храни, в които има смес на други съставки.

Според мотивите в наредбата целта на промените  е да се гарантира по-добра защита на производителите на мляко и млечни продукти от нелоялната конкуренция на имитиращите продукти, като в същото време се осигури информация за купувачите, която е полезна и за тяхното здраве.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles