12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Инвалидната пенсия на актьора Георги Стайков със закъснение

Получи я след три месеца ходене по мъките, прикован е на легло от множествена склероза

Актьорът Георги Стайков, който е на легло получи инвалидната си пенсия с огромно закъснение от три месеца, съобщиха негови колеги. От четири  години той се бори с множествена склероза и живее почти отшелнически в апартамента си до бургаския театър.

Той, както и много други хора с ТЕЛК останаха без средствата, отпускани им точно заради заболяванията, продължително време.

Преди дни той я е получил 720 лева, колкото е инвалидната му пенсия. Тук не отваряме дума за това, за колко време ще му стигнат тези пари при шеметната инфлация и постоянното надуване на цените на хранителните стоки. През това време той преживяваше благодарение на помощта от приятели. Заради забавянето на инвалидната пенсия Стойков заплаши през февруари, че се е консултирал с адвокати. Те му казали, че той може да осъди държавата за закъснението и то не са няколко стотин или дори няколко хиляди лева, а за нещо повече – за 20 млн. лева.

Актьорът е прикован на легло и за него се грижи личен асистент, за чиито услуги той плаща сам. ТЕЛК решение позволява разходите да бъдат поети от държавата.

Забавянето на изплащането на инвалидните пенсии се получи заради промени в законодателството и засегна хиляди българи с тежки диагнози.

Георги Стойков е роден е на 10 август 1964г. в град Велико Търново. Завършва Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил-Философ “ в град София, а през 1989 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалността актьорско майсторство в класа на Енчо Халачев.

Известен период работи в Народен театър „Иван Вазов“, след 1991г. заминава за Лондон, където живее няколко години, а след това се установява в Стокхолм. Жени се за шведска оперна певица през 1995-та, от която има син. През 2011 г. се развеждат. Най-голямото му постижение е портретът на бившия съветски шпионин Александър Залаченко в шведската филмова трилогия “Милениум”, базирана на книгите на Стиг Ларсон. В България Георги Стайков е известен с ролята си във филми, като “Вчера”, “Без драскотина”, “Резерват”, “Мисия Лондон” и “Тилт”. Той е участвал и в сериала “Седем часа разлика”. За разлика от Швеция, където много му липсва слънцето, той се чувства най-добре в Бургас, заради морето, риболова, приятелите. “Един лъв обича слънце” казва той.

През 2007г. е член на журито на София филм фест. През 2011 г. играе във втория сезон на „Под прикритие“.  Получава награда за „Мъжка роля“ във филма „Без драскотина“ (Варна, 1989).

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles