10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

„Индекс на болниците“-какво се случва в отделенията по АГ

Въпреки че в медицинския стандарт са заложени поне 80 раждания на година, не всички болници го спазват, съобщават от „Gallup International“.

Общо 58 237 са били ражданията в страната ни през изминалата година. Те са осъществени в 108 болници в цялата страна. Не всички от тях обаче спазват изискванията за тази дейност, заложена в Медицинския стандарт по Акушерство и гинекология (АГ). Това показват изводите на „Индекс на болниците“, направени на база данните на НЗОК за дейността на лечебните заведения през 2017 г.

11 са болниците в страната, в които са се извършвали раждания, въпреки че броят на тази дейност е бил под санитарния минимум от 80 за година. Най-малко са били ражданията в Ардино – 3, Кубрат – 19, и Каварна – 26. Най-много се осъществяват в три специализирани болници в столицата „Майчин дом“ – 3730, „Св. София“ („Тина Киркова“) – 2491, Шейново – 2296, показват данните.

Общо 17 са лечебните заведения в цялата страна, в които има над 1000 раждания а година. Те са разположени в големите областни градове – София, Пловдив, Бургас, Русе, Варна, Плевен, Ст. Загора, Сливен. Сред тези болници има както държавни, така и частни и общински.

Методите

Почти половината от ражданията у нас се извършват не по нормален път, а чрез секцио, сочат още цифрите. От всички 58 237 раждания 45% са направени чрез Цезарово сечение. Делът му в различните болници обаче не е еднакъв. Той варира от 0 до близо 90% в някои лечебни заведения. Като цяло процентът на ражданията със секцио е по-висок в частните лечебни заведения.

Освен Цезарово сечение в страната са се извършили и 428 раждания с форцепс. Броят им е по-голям в публичните лечебни заведения.

Резултатите

Общо 7486 са били недоносените бебета, които са се родили през 2017 г. у нас. Тяхното тегло е било под 2500 гр. Въпреки че броят на болниците с отделения по Неонатология у нас е над 80, грижи за най-малките бебета – под 1499 гр., могат да се полагат в 38 от тях.

Близо една трета от ражданията у нас са завършили с някакви усложнения и се е наложило полагането на допълнителни грижи за бебета, показват още данните. Над 19 хил. са били бебетата над 2500 гр., за които се е наложило осъществяването на диагностика и лечение. Под един процент – 0.57%, са били бебетата, починали при раждането.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles