9.7 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Инконтиненцията – миризливият проблем 

Рязкото отслабване може да доведе до изпускане на урина, не са застраховани нито жените, нито мъжете

Урологичната клиника в „УМБАЛ-Пловдив“ организира от 27 юни до 1 юли включително, от 10.00 до 12.00 часа безплатни консултации за инконтиненция. Направления няма да се изискват, но пациентите трябва да си запишат предварително час на тел: 032/905-435 и 032/905-375.

„Инконтиненцията или неволното изпускане на урина е социално значимо заболяване, при което симптомите са следствие от различни болестни процеси. Засяга, както жените, така и мъжете.

Болестта променя начина на живот на хората – принудени са да носят памперси, отказват и дори се страхуват от секс, спират да приемат течности, както и да вършат много други нормални човешки дейности. Живеят в постоянна тревога, че миришат на урина. Чувстват се неудобно на работното си място, в дома си, че дори когато са сами”. Това каза началникът на Клиниката по Урология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение – Пловдив проф. д-р Димитър Шишков. Той припомни, че има няколко вида инконтиненция.

Най-разпространена е стрес инконтиненцията, която обикновено се среща след травми, раждане, рязко отслабване, операция на простатата, на пикочния мехур, както и след други интервенции в малкия таз. Това е най-често срещаният вид при жените, което е логично, защото те раждат. При стрес инконтиненцията лечението е само хирургическо.

Вторият вид е ърдж инконтиненцията. При нея пациентите получават императивни позиви за уриниране и много пъти още докато стигнат до тоалетната, се изпускат. Лечението при нея е консервативно, има достатъчно добри средства с добър ефект на фармацевтичния пазар.

Вторият вид е приблизително еднакво разпространен сред двата пола. У нас липсва точна статистика колко точно са засегнатите, но това не е толкова важно, а фактът, че много често се бърка с други заболявания. „Най-често на жените се поставя диагноза цистит. Назначава се неадекватно лечение, което не дава желаните резултати. Хората продължават да живеят с тези оплаквания. Те се отчайват, защото се нарушава социалният им живот – развиват страх, сами си налагат социална изолация. Постоянно се тревожат, че миришат лошо, защото се изпускат. Мъжете също се диагностицират неправилно, като им се поставя диагноза „уголемена простата“, споделя проф. Шишков и допълва, че има и трети вид – смесен между първите два.

„Затова най-важното е добре да се разпита пациентът при консултацията. Да се направят параклинични изследвания на урината, които дават насока за установяване на болестта, а след това и за неговото лечение. Когато урината е чиста обаче, става дума за инконтиненция”, посочва началникът на урологичната клиника.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles