10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Инфлационна добавка към пенсиите

Обсъждат десетина варианта за преизчислението им, проверките в горелия старчески дом във Варна продължават на няколко нива

„Обсъждаме десетина варианта за преизчисление на пенсиите. Към момента сме се спрели на предложението да ги индексираме по швейцарското правило, но с увеличен процент от около 10%, както и да добавим инфлационна добавка, която да подпомага пенсионерите”. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „България сутрин“ по България Он Еър.

„Ще дадем своите предложения, а окончателното решение с колко точно ще се увеличат пенсиите от 1 юли ще бъде взето от Народното събрание”, уточни той.

Министър Гьоков изрази желанието си от 1 октомври да има ново повишение на пенсиите чрез преизчисление със средния осигурителен доход за 2021 г., за да се неутрализира разликата между старите и новите пенсии.

Министърът коментира темата за тавана на пенсиите, като изрази мнение, че той трябва да бъде драстично увеличен до 3000 или 3400 лв. Той подчерта и необходимостта от повишаване на минималната работна заплата от 1 юли.

Министър Георги Гьоков посочи, че е важно да се направи реформа в ТЕЛК, която да доведе и до реформиране на системата за социалното подпомагане, за да може средствата да бъдат разпределяни по-справедливо към нуждаещите се.

Относно инцидента в дом „Свети Георги“ във Варна (виж ТУК) министър Гьоков припомни, че доставчикът на услугата е санкциониран многократно само за последните няколко месеца. „Агенцията за качество на социалните услуги е свършила добре своята работа, уведомили сме и всички компетентни органи. Ще организираме срещи по темата както с кметовете на общини, така и с представители на прокуратурата“, каза той.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев също взе отношение по проблема в старческия дом. Той направи това в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви.

„Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) осъществява засилен контрол на всички доставчици на социални услуги. При направените проверки от началото на 2022 г. са констатирани 6 случая, при които домове за възрастни хора работят без лиценз“. Това съобщи Той посочи, че само за последните по-малко от 12 месеца АКСУ е санкционирала няколко пъти частния доставчик на социални услуги „А-2017“ ЕООД, който управлява дома за стари хора „Свети Георги“ във Варна, в който при пожар загинаха четири души. „Глобите са между 4000 и 7000 лв. Засилените проверки продължават“, увери заместник-министър Кръстев.

Той допълни, че списъкът с лицензираните доставчици на социални услуги е публикуван на интернет страницата на Агенцията за качество на социалните услуги и призова хората да правят проверяват в него дали избрания от тях доставчик отговаря на изискванията на закона.

Заместник-министър Иван Кръстев изтъкна, че в края на този месец се очаква да влезе в сила и нова наредба за качеството на социалните услуги, която да даде още по-ясни критерии по въпроса какви точно трябва да бъдат изискванията към доставчиците, предоставящи различни видове социални услуги.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles