10.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Историята на коледните подаръци

Те водят началото си от даровете, които получило бебето Иисус

На Коледа си разменяме подаръци, разгъваме с вълнение цветната хартия, възклицавате и се радваме. Едва ли можем да си представил днес празника без тях.

Радко се замисляме откъде, всъщност, са корените им, защо и в знак на какво хората си ги подаряват.

Казано накратко, те имат евангелски характер – напомнят даровете, поднесени на новороденото бебе Иисус от тримата влъхви. Вероятно си спомняте, какво са му дарили източните мъдреци. Доведени от звездата при яслит във Витлеем те Му поднесли тамян, злато и смирна. Струват ви се причудливи тези дарове? Да, причудливи са, но някога те били изключително скъпи.

Тамянът е използван от евреите за изразяване на почитта към Иисус. Златото символизира царската слава на Христос, който бил смятан за Цар на царете. Смирната е поставяна върху мъртвите тела и символизира страданието и смъртта на Христос.

Оказва се обаче, че дарове са поднасяли и езичниците. В далечното минало римляните почитали бога на земеделието Сатурн (Кронос при гърците). За да отбележат края на сеитбата, те организирали пиршества и си разменяли дарове като жест на социалното равенство. Християните в по-късни времена започнали да носят в църквите специални кутии с дарове, които били отваряни на 26 декември и раздавани на бедните. Това се спазва и днес в някои краища на света.

В по-ново време самият празник силно се комерсиализира, а размяната на коледните подаръци се превърна в ключов момент от него. Голяма роля при избора им започна да играе рекламата, която е навлязла широко, като първоначално тръгнала от Америка и е неизменно свързана с образа на Дядо Коледа или Санта Клаус. Дядо Коледа отвежда към житието на свети Николай. В миналото при много народи точно този светец носел подаръците на децата. С него се свързва и коледният чорап, в който те били слагани. Днес най-рано подаръците се раздават на 6 декември – в Холандия, Белгия, Германия, Чехия. В САЩ, Япония, и други страни се дават на Коледа, 25 декември. В България се поставят под елхата и се отварят на сутринта след Бъдни вечер. Най-късно подаръците се разглеждат на 6 януари – в някои католически страни като Испания и Мексико, както и в някои православни страни, които спазват Юлианския календар.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles