14.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

 Кабинетът „Петков” падна  (КОМЕНТАРИ)

Това е първият успешен вот на недоверие в съвременната история на България, депутатите решиха съдбата на правителството

Кабинетът на министър-председателя Кирил Петков падна. Това стана с убедителен вот на недоверие от страна на депутатите в Народното събрание, след като проведоха дебатите по мотивите. Преди обяд днес парламентът не успя да събере кворум, за да гласува точка първа и единствена – вотът. Затова бе свикано второ заседание от 19.00 часа днес, на което той го гласува за по-малко от половин час. 

Резултатите „За“ бяха 123, а 116 бяха „против“. „Въздържали се“ народни представители нямаше. Така кабинетът не издържа вотът на недоверие.

Той беше внесен първоначално от ПГ на ГЕРБ-СДС, като към него изразиха подкрепа ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, Борисов, Слави Трифонов и Митрофанова“, заяви Кирил Петков секунди след като от гласовете в парламента стана ясно, че кабинетът му беше дотук. „Искам да заявя ясно, че този вот е една малка стъпка от един много дълъг път. Те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че спечелим тази битка да отвоюваме държавата си, да имаме една държава без мафия, да имаме една нормална и европейска България“, обърна се Петков към народните представители.

Гласуването се проведе на фона на антиправителствен протест, подкрепен от привърженици на ДПС и „Възраждане“. Успоредно с това се провежда и многохилядна демонстрация в подкрепа на кабинета. Мерките за сигурност в центъра на София са засилени. Хората все още са на площада.

Коментарите в кулоарите след вота:

Кирил Петков, бивш премиер: „Искам да заявя ясно, че този вот е една малка стъпка от един много дълъг път. Те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че спечелим тази битка да отвоюваме държавата си, да имаме една държава без мафия, да имаме една нормална и европейска България …. Това беше най-логичното нещо да се случи днес – задкулисието си показа всичките нюанси и неговото представителство в Народното събрание. Нямаше нито един човек, който гласува срещу нас, който да вземе собствено решение спрямо това, което вярва. Чуваше се от различните парламентарни групи как се казва: „Сега натиснете „Да“, сега натиснете „Не“ ……..Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, Борисов, Слави Трифонов и Митрофанова.”

Христо Иванов, лидер на „Демократична България”: „Единственото нещо, за което сме готови, е да продължим да работим за сериозната трансформация на страната. Ако в крайна сметка се стигне до избори – готови сме затова. Отговорността ще бъде изцяло в коалицията.

Искрен Митев, депутатът от „Продължаваме промяната“ в обяснението си за отрицателния вот: „Гласувах против, не защото лидерите на „Продължаваме промяната“ ми наредиха, а защото съм служител на народа и моите причини са съвсем прости, нормални и човешки: надеждата в очите на протестиращите, желанието за нормалност, думите на хората отвън, хората, за които аз работя – думи, които аз чувствам като завет: „омръзна ни цял живот да протестираме.

Тези не трябва да пипат власт – моля ви, не се предавайте, разчитаме на вас, мафията – вън, трябваше да му дръпнете вратовръзката по-силно, предстоят по-хубави времена. Промяната вече е започнала не с хората в парламента, а с тези извън него – те поискаха промяната и те ще бъдат гаранта това да се случи, независимо от всичко, защото техният глас е прекалено силен, за да бъде заглушен дори от тази трибуна. Продължаваме промяната с българския народ – заедно“.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ“: „Представете си какво дъно удари това правителство, за да ни принуди да направим това нещо при положение, че нямахме коалиционни партньори. Прогони ни, защото ние бяхме прогонени от тази коалиция. Кирил Петков трябва да научи нещо много простичко – в парламента има представители на политически сили. Преговори се водят с политически сили – не с всеки един депутат поотделно, защото те не са проститутки, за да бъдат купени“.

Асен Василев, бивш вицепремиер: „От една страна са хората около г-н Пеевски, ГЕРБ, „Възраждане“, част от групата ИТН, които искат мафия, задкулисие, кюлчета, пачки, всичкото това да продължи. В крайна сметка гражданите трябва да имат избор и да пуснат бюлетина1 и да кажат искаме това или другото.”

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ: „99-ят кабинет падна с вот на недоверие и това ще си остане историческо събитие. Готови сме с проект на решение за одобрение на преговорната рамка, който вече сме подписали, който е гаранция, че България няма да изпусне историческия момент и че българските национални интереси ще бъдат защитени. (по повод френското предложение за Северна Македония) … Каним всички партии, които вярват в европейското бъдеще на Западните Балкани да се присъединят.”

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане”: „Ние ще управляваме само самостоятелно…. В този парламент няма да преговаряме с нито една партия, защото това ще се сметне за предателство от избирателите.”

Мирослав Иванов, заместник-председателят на НС и депутат от „Продължаваме промяната“: „Виждаме, че новата коалиция претърпя първи крах, защото сутринта видяхме, че няма готова кандидатура.”

Корнелия Нинова: Изпитали сме цялото жило на този модел на управление. Един вот на недоверие няма да ни спре. Продължаваме! …. В следващата една седмица задължително трябва да бъде приета актуализацията на бюджета… Искам да обърна внимание преди раздаването на мандати на нещо важно, на което държим от самото начало.”

Мустафа Карадайъ, председател на парламентарната група и на ДПС:

„ДПС внесе предложение за решение на Народното събрание, което да одобри предложения от френското председателство проект на преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания“. Виждаме от една година тези министри, чиято оставка приехме, не направиха нищо в тази посока. По-скоро можем да кажем, че те се опитваха да пречат на този процес, като непрекъснато в Брюксел говориха едно, а в България – обратното.“ 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles