10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Каварма – любимото ястие на мъжа

Класическата рецепта е със свинско, но може да бъде направена и с пилешко, вариациите със зеленчуците са многобройни

Кавармата е ястие, разпространено сред всички народи на Балканския полуостров. И, както е обичайно по тези земи, всички претендират, че рецептата е тяхна.

По-вкусно с АВАНТИ

Ние няма да наливаме масло в този спор, защото искаме да ви дадем базовата рецепта, която може да има безброй вариации по вкуса и вдъхновението на всяка домакиня. С това ястие ще нахраните вкусно цялото семейство и със сигурност съпругът ви ще го хареса и ще поиска допълнителна порция. Вкусната каварма на обяд или на вечеря ще ви се услади още повече с продуктите на АВАНТИ (виж ТУК).

Базовото месо за кавармата е свинско, но тя може да се приготви и с пилешко, пуешко или телешко, като това няма да е за сметка на вкуса й. Просто, той ще бъде малко по-различен, но също така изкусителен за небцето и желан от стомаха.

Продукти: свинско месо – 500 г, лук – 7 – 8 глави кромид, чушки – 7 – 8 бр. печени или сурови, доматен сос, олио или масло, вино – 10 мл, вода, сол – на вкус, черен пипер – на вкус, червен пипер – на вкус, магданоз.

Приготвяне: Месото се измива, нарязва се на продълговати парченца. Задушава се в тенджера с мазнина и малко вода за около 10-ина минути, отхлупва се и се оставя водата да се изпари, като процесът преминава в запържване. Периодично се разбърква. Докато трае процедурата, лукът се нарязва и прибавя към месото, което вече е запържено, пържи се до готовност. Прибавят се двата вида пипер и солта. Слагат се нарязаните чушки печени, (обелени и нарязани на ивици) и се оставя да къкри на тих огън, като се прибавя малко вино. Кавармата се сервира поръсена с нарязан на ситно магданоз.

Има и бърз вариант. За него месото се приготвя до полуготовност задушено, прибавят се лукът, суровите чушки, морковите и гъбите нарязани (можете да добавите и други зеленчуци по ваше виждане). След като всичко се задуши и е почти готово, се прехвърля в тава и се запича. Когато е готово, се поръчва с нарязан магданоз.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles