Казаха областите с най-висок риск от катастрофи

Северозападът е най-опасен, сочи проучване на Институтът за пътна безопасност

Не минава ден у нас без пътно-транспортно произшествие отнело човешки живот, а в повечето случаи погубило безвъзвратно няколко човека. Те се случват на много места в страната, но някои региони определено носят риск. За да е ясно, къде точно трябва да сме особено внимателни на пъта, Институтът за пътна безопасност (ИПБ) извърши проучване. Оказва се, че най-опасно е да се шофира в областите Русе, Ловеч, Монтана и Варна. Там опасноста от особено тежки ПТП е много висока. Същевременно, от института са направили и анкета сред шофьорите. 86% от запитаните смятат, че основният фокус на правителството е върху полицейския контрол и глобите вместо върху ефективното управление на пътната инфраструктура.

Този подход създава усещане за използване на пътната безопасност като инструмент за генериране на приходи, а не като средство за намаляване на инцидентите и подобряване на мобилността. Проучването разкрива сериозни пропуски в инфраструктурното управление и отбелязва, че обществеността смята, че системата за управление на пътната безопасност не е адекватна на нуждите на съвременната мобилност.

Въпреки нарастващото движение на чуждестранни МПС, България продължава да разчита на наказания и глобяване вместо да инвестира в подобряване на пътищата и безопасността на движението. Лошо поддържаните пътища, липсата на адекватни инженерни решения и хаотичната политика водят до увеличаване на инцидентите и фаталните случаи. Според изследователите е належащо правителството да предприеме сериозни реформи, които да поставят обществения интерес на първо място. Системата трябва да се пренасочи от наказания към истинско подобряване на инфраструктурата и повишаване на безопасността на пътя. Само така нашата страна може да постигне ефективност в мобилността и значително намаляване на пътните инциденти.

Exit mobile version